FERMIERII VÂND CU PREȚURI MICI. MAGAZINELE, CU PREȚURI MARI! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, marți seara, într-o intervenție la România TV că prețurile la produsele alimentare sunt mici peste tot. Și că ambiția lui, dar și a fermierilor, este de a se produce cât mai mult și de cât mai bună calitate. Prețurile sunt mici, într-adevăr. Dar nu la alimentele de pe rafturile magazinelor. Sunt mici la poarta fermei.
Petre Daea a declarat că urmăreşte zi de zi preţurile produselor alimentare la nivelul întregii ţări şi ele "sunt mai mici peste tot".
"Eu spun că preţurile pe care le văd astăzi în comparaţie cu preţurile de ieri şi cu cele de anul trecut sunt preţuri mai mici şi le urmăresc în fiecare zi. Urmăresc aceste situaţii pe care le avem în ţară, pe piaţă, la produsele agroalimentare. Preţurile sunt mai mici peste tot", a afirmat Daea.
Dacă ministrul agriculturii monitorizează prețurile alimentelor afișate la raft, în magazine, atunci prețurile sunt mari, au crescut, iar declarația ministrului este desprinsă de realitate. Sau poate o fi realitatea văzută din cabinetul de ministru al agriculturii.
În schimb, dacă șeful de la Agricultură urmărește zilnic prețurile care le sunt plătite fermierilor pentru produse, atunci, da, ministrul are dreptate. Prețurile sunt mici. Crescătorii de bovine s-au revoltat, nu o dată, că litrul de lapte pe care-l vând procesatorilor sau magazinelor are un preț derizoriu, 70-80 de bani/litru. În cele mai bune cazuri, prețul plătit fermierului este un leu sau sare cu un pic peste un leu pe litru. Crescătorii de ovine sunt forțați adesea să vândă mieii cu prețuri de batjocură, 10 lei sau chiar 8-9 lei pe kilogramul în viu. Oierii spun că brânza pleacă de la stână cu 12 lei - 14 lei pe kilogram și ajunge la comercianți cu peste 20 de lei pe kilogram. În ciuda campaniei inițiată de Ministerul Agriculturii, Alege Oaia, carnea de oaie nu are nicio trecere în România. Nu se vinde. Românul nu mănâncă oaie. Și dacă tot suntem la capitolul oaie, merită să spunem și ce se întâmplă cu lâna oilor, despre care Daea spune că este bine valorificată. În realitate, mulți dintre ciobani îi dau foc. Ei spun că mai bine o ard decât să o dea gratis samsarilor. De când s-a lansat Programul de ajutor de minimis de un leu pe kilogramul de lână comercializată, program marca PSD, toți samsarii vor să o ia gratis și să le dea oierilor chitanțele/facturile cu care aceștia să demonstreze la direcțiile agricole că au vândut lâna și să încaseze subvenția. 3 lei - 4 lei pe oaie, cam atât e subvenția și nu acoperă nici tunsul oii.
De o săptămână, fermierii din vegetal care fac cultură mare, cereale, porumb, au început să se plângă de prețul scăzut al grâului. Ei îl compară cu prețul pâinii. Prețul pâinii a crescut, prețul grâului a scăzut. Fermierii se revoltă pe grupurile Facebook că abia reușesc să dea grâul cu 62 de bani/kg.
Sunt doar câteva exemple. Probabil, ministrul agriculturii s-a gândit la prețurile cu care-și vând fermierii produsele din ferme. Cât se poate de real, sunt prețuri mici. Din păcate, la noi, consumatorii, toate produsele din ferme ajung cu prețuri mari. Mai mari, în acest an.
Potrivit Agerpres, care citează date ale Institutului Naţional de Statistică, în mai 2019, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,79% faţă de aprilie şi cu 4,6% raportat la decembrie 2018. Raportat la luna decembrie 2018, cel mai mult au crescut preţurile la cartofi (plus 55,27%), alte legume şi conserve din legume (plus 23,85%).