Parlamentarii europeni au votat săptămâna aceasta în favoarea liberalizării comerţului cu produse agro-alimentare şi pescăreşti între statele Uniunii Europene şi Regatul Maroc.
Conform acestui acord, exportatorii UE vor beneficia de eliminarea tarifelor marocane la import pentru 70% din liniile de produse agricole şi pescăreşti, ceea ce va duce la economisirea a circa 100 milioane euro, din drepturile vamale.
Comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a salutat decizia autorităţilor de la Strasbourg, considerând că astfel „vor fi deschise noi oportunităţi pentru producătorii europeni”. În schimb, criticii susţin că acordul de liber schimb va ameninţa mijloacele de subzistenţă ale micilor producători agricoli din Maroc şi Europa.
La rândul său, ministrul marocan al Agriculturii şi Pescuitului, Aziz Akhannouch, a declarat că mulţi fermieri mici afiliaţi marilor exportatori ar putea beneficia de acest nou acord, care, în opinia sa, asigură un mai mare echilibru în schimburile comerciale cu Uniunea Europeană.
Optzeci la sută din fermele marocane au în exploatare mai puţin de cinci hectare. Accesul la piaţa internă a UE este condiţionat însă de respectarea unor anumite norme de igienă şi siguranţă.
Potrivit acordului, 70 la sută din exporturile de produse agricole europene vor fi scutite de taxe vamale în următorul deceniu, printre produsele „agreate” figurând seminţele oleaginoase şi cerealele, cu excepţia grâului dur, pentru care Marocul ar putea impune propriile tarife. În schimb, UE va anula toate taxele actuale pe 55 la sută din importurilor marocane.
Acordul va permite doar creşteri moderate ale cotelor de import pentru anumite produse sensibile, cum ar fi tomate, căpşuni, castraveţi şi usturoi, şi include cote sezoniere de import, pentru a evita supraoferta pe piaţa UE. În prezent, fructele şi legumele neprocesate reprezintă 80% din importurile europene din această ţară.
Sindicatele spaniole se tem că liberalizarea comerţului cu Marocul ar putea pune în pericol 450.000 de locuri de muncă, care depind de cultivarea fructelor şi legumelor, într-o ţară care are deja cea mai mare rată a şomajului din Europa.
Uniunea Agricultorilor şi Fermierilor din Spania (COAG) a anunţat că va contesta acordul la Curtea Europeană de Justiţie, pe motiv că importurile din ţări care nu aderă la standardele UE în domeniul forţei de muncă şi mediului distorsionează piaţa.
Acordul este aşteptat să fie adoptat oficial de către miniştrii UE în următoarele săptămâni, înainte de a intra în vigoare în luna mai sau iunie.