Rezerva de apă existentă în perioada 1 octombrie - 1 aprilie este factorul decisiv care arată cum va fi anul agricol următor, a declarat ministrul Agriculturii în Comisia pentru Agricultură din Senat, precizând că nu este deocamdată îngrijorat de lipsa precipitaţiilor şi că va putea da un verdict cu privire la perspectivele agricole ale anului 2012 de-abia la sfârşitul acestui an.
“În ceea ce înseamnă perspectivele anului 2012 ca an agricol, aşa cum am făcut-o şi în anul trecut, în perioada noiembrie, decembrie, ianuarie am să vă dau un verdict clar şi atunci ştim exact dacă trebuie măsuri speciale (...) pentru ceea ce înseamnă întreţinerea culturilor de toamnă, iar în primăvară pregătiri pentru ceea ce înseamnă culturile de primăvară. Asta înseamnă rezerva de apă, vă rog să reţineţi, de la 1 octombrie la 1 aprilie. Acesta este factorul decisiv care îţi dă orientare asupra a ceea ce înseamnă un an agricol”, le-a spus Tabără senatorilor, citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii vede partea plină a lucrurilor şi nu este îngrijorat de lipsa precipitaţiilor: Costuri minime de uscare la porumb şi recoltă bună de struguri
“Întotdeauna vremea este favorabilă unui anumit moment şi a fost extrem de favorabilă pentru ceea ce a însemnat finalizarea şi recoltările şi depozitările de produse - de struguri, de porumb, de floarea soarelui - acest lucru a creat şi elemente care au eliminat anumite costuri, de pildă de uscare. În acelaşi timp, sigur că o secetă mai prelungită, cum a fost în acest an, a pus probleme pentru anumite culturi, în principal este cazul rapiţei”, a explicat Tabără.
Ministrul Agriculturii a spus, însă, că nu este îngrijorat, deocamdată, de lipsa precipitaţiilor, menţionând şi aspectele pozitive ale secetei, precum o producţie bună şi calitativă de struguri sau costuri reduse de uscare la porumb.
“Nu intru într-o îngrijorare deocamdată, decât, repet, probabil dacă mă duc la sfârşitul lunii octombrie. Atunci am să spun da, sunt nişte probleme legate de apă, nu am apă suficientă pe luna octombrie. Dar, deocamdată, este unul dintre cele mai mari, mai bune şi calitative producţii de struguri din istoria noastră. La porumb, costurile de uscare sunt reduse aproape la minimum, calitatea este impecabilă şi evaluările noastre sunt undeva la peste 12 milioane de tone”, a detaliat Valeriu Tabără.
Avem o sursă pentru completarea rezervei de apă a statului, afirmă ministrul Tabără
“Avem o sursă cu care am putea veni să completăm rezerva. Astă-toamnă ştiţi că am discutat şi multe presiuni de a scoate din rezerva de stat. Nu am făcut-o. Acum sursa respectivă, pe care nu aş vrea să o spun deocamdată, dar în câteva zile am să o spun, este o sursă prin care am putea să completăm această rezervă de stat. (...) Dar eu nu-mi fac probleme pentru la anul, ca tehnician o spun. Nu pot să spun acum că anul este rău, dar o pot spune la sfârşitul lui decembrie cu toată răspunderea”, a conchis ministrul Agriculturii.
Tabără: La orz, orzoaică şi grâu se poate prelungi perioada optimă de semănat şi nu cred că vor fi probleme
Deşi a recunoscut că la rapiţa de toamnă, o bună parte din cultură a fost deja compromisă de secetă, în ceea ce priveşte culturile de orz, orzoaică, dar mai ales de grâu, Valeriu Tabără a spus că acestea se află în perioada optimă de semănat.
“Tehnologic, în general, atunci când există toamne secetoase, recomandarea este o întârziere de 5 - 10 zile. Se poate prelungi perioada optimă - şi nu cred că vor fi probleme, mai ales că se anunţă ploi. La cerealele de toamnă, ca semănat, ca răsărit, nu pot da un verdict acum, ci doar dacă intru în sens speculativ. Încă nu suntem în perioada de semănat a grâului”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Valeriu Tabără, a participat în 4 octombrie 2011 la şedinţa Comisiei pentru Agricultură din Senat, alături de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.