Adama
AGRICOVER

Ministrul Agriculturii ia în calcul apa din rezerva de stat dacă nu plouă suficient până la sfârşitul lui octombrie

Publicat: 04 octombrie 2011 - 22:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Tabără: Rezerva de apă din sol din perioada octombrie-aprilie este decisivă pentru următorul an agricol

Rezerva de apă existentă în perioada 1 octombrie - 1 aprilie este factorul decisiv care arată cum va fi anul agricol următor, a declarat ministrul Agriculturii în Comisia pentru Agricultură din Senat, precizând că nu este deocamdată îngrijorat de lipsa precipitaţiilor şi că va putea da un verdict cu privire la perspectivele agricole ale anului 2012 de-abia la sfârşitul acestui an.

“În ceea ce înseamnă perspectivele anului 2012 ca an agricol, aşa cum am făcut-o şi în anul trecut, în perioada noiembrie, decembrie, ianuarie am să vă dau un verdict clar şi atunci ştim exact dacă trebuie măsuri speciale (...) pentru ceea ce înseamnă întreţinerea culturilor de toamnă, iar în primăvară pregătiri pentru ceea ce înseamnă culturile de primăvară. Asta înseamnă rezerva de apă, vă rog să reţineţi, de la 1 octombrie la 1 aprilie. Acesta este factorul decisiv care îţi dă orientare asupra a ceea ce înseamnă un an agricol”, le-a spus Tabără senatorilor, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii vede partea plină a lucrurilor şi nu este îngrijorat de lipsa precipitaţiilor: Costuri minime de uscare la porumb şi recoltă bună de struguri

“Întotdeauna vremea este favorabilă unui anumit moment şi a fost extrem de favorabilă pentru ceea ce a însemnat finalizarea şi recoltările şi depozitările de produse - de struguri, de porumb, de floarea soarelui - acest lucru a creat şi elemente care au eliminat anumite costuri, de pildă de uscare. În acelaşi timp, sigur că o secetă mai prelungită, cum a fost în acest an, a pus probleme pentru anumite culturi, în principal este cazul rapiţei”, a explicat Tabără.

Recoltatul porumbului_b

Ministrul Agriculturii a spus, însă, că nu este îngrijorat, deocamdată, de lipsa precipitaţiilor, menţionând şi aspectele pozitive ale secetei, precum o producţie bună şi calitativă de struguri sau costuri reduse de uscare la porumb.

“Nu intru într-o îngrijorare deocamdată, decât, repet, probabil dacă mă duc la sfârşitul lunii octombrie. Atunci am să spun da, sunt nişte probleme legate de apă, nu am apă suficientă pe luna octombrie. Dar, deocamdată, este unul dintre cele mai mari, mai bune şi calitative producţii de struguri din istoria noastră. La porumb, costurile de uscare sunt reduse aproape la minimum, calitatea este impecabilă şi evaluările noastre sunt undeva la peste 12 milioane de tone”, a detaliat Valeriu Tabără.

Avem o sursă pentru completarea rezervei de apă a statului, afirmă ministrul Tabără

“Avem o sursă cu care am putea veni să completăm rezerva. Astă-toamnă ştiţi că am discutat şi multe presiuni de a scoate din rezerva de stat. Nu am făcut-o. Acum sursa respectivă, pe care nu aş vrea să o spun deocamdată, dar în câteva zile am să o spun, este o sursă prin care am putea să completăm această rezervă de stat. (...) Dar eu nu-mi fac probleme pentru la anul, ca tehnician o spun. Nu pot să spun acum că anul este rău, dar o pot spune la sfârşitul lui decembrie cu toată răspunderea”, a conchis ministrul Agriculturii.

Tabără: La orz, orzoaică şi grâu se poate prelungi perioada optimă de semănat şi nu cred că vor fi probleme

Deşi a recunoscut că la rapiţa de toamnă, o bună parte din cultură a fost deja compromisă de secetă, în ceea ce priveşte culturile de orz, orzoaică, dar mai ales de grâu, Valeriu Tabără a spus că acestea se află în perioada optimă de semănat.

“Tehnologic, în general, atunci când există toamne secetoase, recomandarea este o întârziere de 5 - 10 zile. Se poate prelungi perioada optimă - şi nu cred că vor fi probleme, mai ales că se anunţă ploi. La cerealele de toamnă, ca semănat, ca răsărit, nu pot da un verdict acum, ci doar dacă intru în sens speculativ. Încă nu suntem în perioada de semănat a grâului”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabără, a participat în 4 octombrie 2011 la şedinţa Comisiei pentru Agricultură din Senat, alături de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Vizualizat: 2494 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Statistic, seceta de toamnă e prezentă în opt din zece ani

Statistic, seceta de toamnă e prezentă în opt din zece ani

Prezent la „Expoziţia şi bursa de ovine Ţurcana”, organizată în localitatea Costeşti, judeţul Hunedoara, la poalele Munţilor Orăştiei, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără a spus că nu se poate vorbi încă de o secetă, ploile lipsind toamna în majoritatea ultimilor ani.

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 29 Septembrie – 05 Octombrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 29 Septembrie – 05 Octombrie 2011

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.


Galaţi: Culturile prăşitoare au fost grav afectate de secetă, iar producţiile sunt sub aşteptări

Galaţi: Culturile prăşitoare au fost grav afectate de secetă, iar producţiile sunt sub aşteptări

La Galaţi, circa 83,6% din suprafeţele agricole cultivate în această primăvară au fost afectate de secetă. Recoltele sunt compromise în proporţie de peste 50% din suprafaţa totală cultivată.

Însămânţările de toamnă, compromise de seceta prelungită

Însămânţările de toamnă, compromise de seceta prelungită

Culturile de toamnă se află în perioada propice înfiinţării, luna septembrie fiind luna cea mai potrivită pentru semănatul rapiţei. Această lucrare nu a fost însă posibilă, din cauza secetei acute, din majoritatea judeţelor ţării. Lipsa precipitaţiilor îngreunează efectuarea lucrărilor de toamnă, dar aduce şi costuri de producţie mai ridicate.

„Situaţia din agricultură este îngrijorătoare” - Campania însămânţărilor de toamnă, blocată de secetă

„Situaţia din agricultură este îngrijorătoare” - Campania însămânţărilor de toamnă, blocată de secetă

Seceta prelungită din ţară creează probleme agricultorilor în ceea ce priveşte pregătirea terenului pentru lucrările de toamnă, din acest punct de vedere, campania de toamnă fiind efectiv blocată.

Gorj: Seceta accelerează recoltarea porumbului şi afectează cultura de rapiţă

Gorj: Seceta accelerează recoltarea porumbului şi afectează cultura de rapiţă

Seceta dă mari bătăi de cap agricultorilor gorjeni. Aceştia au început demarat lucrările de recoltare a porumbului, seceta accelerând ritmul acestuia de coacere. După recoltare, agricultorii se pregătesc şi de însămânţarea terenurilor, însă pământul este prea uscat pentru a fi posibile lucrările de toamnă.

Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Agricultorii nu ştiu dacă să se bucure sau nu, la sfârşitul acestei veri, având în vedere regimul hidrologic care a fost, pe de o parte, propice recoltării, dar pe de altă parte, a afectat înfiinţarea culturilor de toamnă.

Boc: Seceta poate cauza pierderi agricole la recolta din 2012

Boc: Seceta poate cauza pierderi agricole la recolta din 2012

Situaţia cu seceta este sub control până în acest moment, putând apărea pierderi la recolta pe 2012, dacă nu plouă până la sfârşitul lunii sau începutul lui octombrie, însă prognozele oficiale indică o posibilă revenire la normalitate din punct de vedere al precipitaţiilor, a declarat, premierul Emil Boc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii