Adama
AGRICOVER

Cu ce am înlocuit CAP-urile lui Ceauşescu? Cu tiruri de mâncare.

Cosmin TRIF
Publicat: 04 martie 2012 - 22:32
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Am citit, recent, în presă o propunere surprinzătoare făcută domnului prim-ministru Ungureanu de către un ziarist. Ce îi spunea redactorul proaspătului şef al Guvernului?

Nici mai mult nici mai puţin decât ca Mihai Răzvan Ungureanu să susţină prima sa şedinţă de Guvern într-o locaţie ieşită din  comun: pe locul fostelor şantiere navale din Constanţa, acum imobile în paragină. De ce? Pentru ca actualii demnitari să-şi reamintească, cu această ocazie, de existenţa, cu câţiva ani în urmă, a fostelor şantiere-unităţi de producţie. Care astăzi - spunea ziaristul - au dispărut aproape cu desăvârşire din peisajul economic autohton. De aici ni se trage, de fapt, nouă, românilor, cele mai mari probleme, adică din faptul că, în locul fabricilor comuniste, urmaşii lui Ceauşescu la guvernare n-au mai adus nimic în schimb. N-au mai creat locuri de muncă, n-au mai înfiinţat întreprinderi, care să producă şi să genereze astfel plus-valoare.

Ei bine, exact acelaşi lucru, ca în industrie, s-a petrecut şi în agricultură. Prima şi cea mai teribilă lovitură a fost desfiinţarea fostelor Cooperative Agricole de Producţie (CAP). Vă mai amintiţi cum activele CAP au fost pur şi simplu devastate de către oricine se nimerea? O parte dintre fostele IAS-uri au avut, ceva mai târziu, aceeaşi soartă. Dar cu fostele complexe de creştere şi îngrăşare a porcilor ce s-a întâmplat? Ori cu fermele pomicole şi vitivinicole? Sau cu fabricile de compoturi şi cele de procesare a lactatelor?

Indiferent de metodă, mai brută ori mai elegantă, rezultatul a fost acelaşi: desfiinţare şi gata.

Şi uite-aşa, dintr-un producător chiar exportator de carne, legume-fructe şi produse alimentare, România s-a transformat, încet dar sigur, într-un veritabil importator. Pe atunci eram, nu-i aşa, 20-21 de milioane de suflete.

Totuşi, ce au reuşit să întreprindă, în schimb, guvernanţii post-decembrişti? În sensul că, ai ori nu ai plantaţii sau complexe de porci, stomacul românilor tot cerea de mâncare.

Răspunsul este simplu: conducătorii ţării au înlocuit producţia internă de produse agro-alimentare cu importuri. Ce dacă am închis CAP-urile şi am distrus plantaţiile de cireşi şi caişi, oficialii noştri au avut grijă să exploateze la maxim setea de consum a populaţiei. Cum? Prin stimularea construirii pe bandă rulantă a supermarketurilor, care, desigur, sunt aprovizionate en gros din străinătate. Consecinţele reale le cunoaştem bine, astăzi,  cu toţii, însă fără nici un folos.

Revenind la începutul articolului, unde credeţi că ar trebui ca actualul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, să susţină următoarea şedinţă a MADR? Ar fi câteva variante: pe un teren pârlog, pe o exploataţie a unui fermier străin, care face astăzi agricultură în România ori poate într-o fostă magazie a unui fost CAP? Alte variante?

Vizualizat: 5247 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Trei semne şi reversul lor

Trei semne şi reversul lor

Este clar că agricultura românească a intrat demult în vizorul străinilor. Este suficient să menţionăm că procentul de teren agricol deţinut în prezent de cetăţeni ori companii din alte ţări se ridică la circa 10 la sută.

Să „furăm” câteva idei de la fermierii americani!

Să „furăm” câteva idei de la fermierii americani!

Probabil că, citind titlul articolulului, primul lucru care vă vine în minte este dacă într-adevăr putem noi să ne inspirăm din agricultura practicată peste Ocean. Ştiind, evident, ce mari diferenţe există între cele două ţări.

Un pont gratuit pentru cine are urechi de auzit: fabricaţi tractoare pentru fermierii români!

Un pont gratuit pentru cine are urechi de auzit: fabricaţi tractoare pentru fermierii români!

În repetate rânduri am atras atenţia asupra faptului că, pentru a putea fructifica uriaşul potenţial agricol, avem nevoie de o politică agricolă adecvată, coerentă, orientată spre realităţi şi piaţă.

Unde am ajuns după 22 de ani? Mai puţini, mai săraci, mai deznădăjduiţi

Unde am ajuns după 22 de ani? Mai puţini, mai săraci, mai deznădăjduiţi

Poate prea prinşi între problemele iernii şi cele economice, am impresia că expediem cam repede rezultatele recensământului populaţiei. Să pierzi 2,6 milioane de locuitori în zece ani (potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică) nu este deloc la îndemâna oricui.

Trei lucruri extraordinar de bune şi extraordinar de simple

Trei lucruri extraordinar de bune şi extraordinar de simple

Recentul discurs al preşedintelui Traian Băsescu din intervenţia cu românii a readus în dezbatere o temă interesantă: modernizarea statului. Fără să intru acum în nuanţe politice, deoarece nu acesta este scopul comentariului, reamintesc trei lucruri, care, în opinia mea, dacă ar fi aplicate, ca lege, România ar fi, cu siguranţă, o ţară mult mai modernă. Iar profilul statului român s-ar apropia probabil foarte tare de cel imaginat de către preşedinte.

Pariu de un miliard de euro

Pariu de un miliard de euro

După şapte ani de interdicţie a exportului de porci, Uniunea Europeană revine asupra măsurii şi ne dă  „verde”. Deşi această decizie este, după părerea mea, una extrem de importantă, presa şi oficialii nu îi acordă atenţia cuvenită.

Rolul agriculturii în România anului 2011

Rolul agriculturii în România anului 2011

Agricultura joacă un rol esenţial în dezvoltarea unei ţări, mai ales prin prisma faptului că toţi avem nevoie de alimentaţie. De aici porneşte şi faptul că importanţa acestui sector din economie ar trebui să fie una vitală.

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

Oricâte economii ar vrea să facă un fermier, există categorii de costuri care nu se pot reduce foarte mult. Aşa sunt, de pildă, cheltuielile cu carburanţii. Din astfel de raţiuni, subvenţiile oferite de stat la achiziţia de motorină continuă să rămână vitale pentru zona agricolă. Şi este bine, desigur, că autorităţile îi sprijină astfel pe producători.

Cu câţi bani în buzunar rămân fermierii români după 2011?

Cu câţi bani în buzunar rămân fermierii români după 2011?

Din dorinţa de a scrie un editorial la început de an, căutam un subiect. Şi mă gândeam să fie ceva care marchează într-un fel ori altul anul pe care recent l-am părăsit.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
cristian s
|
03. 13, 2012. Tuesday 12:23

Subscriu la acest comemtariu.In conditiile unei democratii salbatice instaurate dupa revolutie,in clasa politica facindu-si loc tot felul de corupti,incompetenti,fosti comunisti devalizatori,ETC,cred ca alt rezultat nu putea fi.Tare mi-e teama ca situatia va continua si ceea ce a mai ramas din agricultura romineasca va avea aceeasi soarta tinind cont ca indivizii sus amintiti s-au specializat .Daca in clasa politica nu isi vor face loc tineri seriosi,corecti fara legaturi cu trecutul situatia nu se va schimba.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii