Adama
AGRICOVER

Să „furăm” câteva idei de la fermierii americani!

Cosmin TRIF
Publicat: 12 februarie 2012 - 20:45
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Probabil că, citind titlul articolulului, primul lucru care vă vine în minte este dacă într-adevăr putem noi să ne inspirăm din agricultura practicată peste Ocean. Ştiind, evident, ce mari diferenţe există între cele două ţări.

Principalele asemănări, şi cred că de aici ar trebui totuşi să pornim, sunt potenţialul agricol şi uman existent, păstrând, desigur, proporţiile de rigoare. O altă asemănare, care nu trebuie neglijată, este fenomenul de migrare a populaţiei urbane spre mediul rural, cu care se confruntă actualmente ambele ţări.

Apoi, să ne uităm la premise: preconizata criză alimentară, concomitent cu creşterea accentului pus pe plan mondial pe agricultură.

Trendul preţurilor produselor agricole şi implicit trendul importanţei agriculturii pe plan mondial, îi încurajează pe americani să pună un accent tot mai mare pe agricultură. Cum? În primul rând, prin stimularea creşterii suprafeţei cultivate. Astfel, americanii vor să acorde subvenţii, cât şi să susţină, prin diferite căi, înfiinţarea de noi exploataţii agricole. Guvernanţii din unele state afirmă că vor să crească suprafaţa agricolă cultivată cu până la 20 la sută. Iar Departamentul de Agricultură al SUA şi-a propus ca în următorii ani să fie înfiinţate nu mai puţin de 100.000 de noi ferme agricole.

soia-recolta_b

Printre modalităţile de încurajare a dezvoltării mediului agricol, oficialii SUA au în plan o politică de creditare favorabilă, cât şi organizarea de cursuri de şcolarizare pentru fermieri. Important este şi faptul că americanii au stabilit grupul ţintă căruia i se adresează programele statului: tineri, femei, populaţia de origine hispanică, indienii nativi şi veteranii de război. Analiştii de peste hotare spun că că iniţiativa SUA este bine gândită, aplicabilă în termeni realişti.

Pot românii copia ceva din politica SUA în materie de agricultură? Sigur că pot! Şi noi avem tineri şomeri care nu ştiu ori nu au încotro să se îndrepte. Femeile din mediul rural sunt, şi asta aproape dintotdeauna, fără slujbe. Şi nu în ultimul rând, în România există o populaţie însemnată de etnie romă, care nu are unde să muncească. Potenţial de creştere a agriculturii autohtone ştim că este. Ce ne împidică atunci să trecem la treabă, cum se spune?

Dacă nu ştim cu ce să începem, haideţi să ne inspirăm de la americani! Să facem programe, să gândim strategii realiste, pe care apoi să le implementăm. Observaţi că am precizat strategii realiste şi programe implementabile. Ori unde este „buba” până la urmă?

Vizualizat: 4629 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Un pont gratuit pentru cine are urechi de auzit: fabricaţi tractoare pentru fermierii români!

Un pont gratuit pentru cine are urechi de auzit: fabricaţi tractoare pentru fermierii români!

În repetate rânduri am atras atenţia asupra faptului că, pentru a putea fructifica uriaşul potenţial agricol, avem nevoie de o politică agricolă adecvată, coerentă, orientată spre realităţi şi piaţă.

Unde am ajuns după 22 de ani? Mai puţini, mai săraci, mai deznădăjduiţi

Unde am ajuns după 22 de ani? Mai puţini, mai săraci, mai deznădăjduiţi

Poate prea prinşi între problemele iernii şi cele economice, am impresia că expediem cam repede rezultatele recensământului populaţiei. Să pierzi 2,6 milioane de locuitori în zece ani (potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică) nu este deloc la îndemâna oricui.

Trei lucruri extraordinar de bune şi extraordinar de simple

Trei lucruri extraordinar de bune şi extraordinar de simple

Recentul discurs al preşedintelui Traian Băsescu din intervenţia cu românii a readus în dezbatere o temă interesantă: modernizarea statului. Fără să intru acum în nuanţe politice, deoarece nu acesta este scopul comentariului, reamintesc trei lucruri, care, în opinia mea, dacă ar fi aplicate, ca lege, România ar fi, cu siguranţă, o ţară mult mai modernă. Iar profilul statului român s-ar apropia probabil foarte tare de cel imaginat de către preşedinte.

Pariu de un miliard de euro

Pariu de un miliard de euro

După şapte ani de interdicţie a exportului de porci, Uniunea Europeană revine asupra măsurii şi ne dă  „verde”. Deşi această decizie este, după părerea mea, una extrem de importantă, presa şi oficialii nu îi acordă atenţia cuvenită.

Rolul agriculturii în România anului 2011

Rolul agriculturii în România anului 2011

Agricultura joacă un rol esenţial în dezvoltarea unei ţări, mai ales prin prisma faptului că toţi avem nevoie de alimentaţie. De aici porneşte şi faptul că importanţa acestui sector din economie ar trebui să fie una vitală.

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

Oricâte economii ar vrea să facă un fermier, există categorii de costuri care nu se pot reduce foarte mult. Aşa sunt, de pildă, cheltuielile cu carburanţii. Din astfel de raţiuni, subvenţiile oferite de stat la achiziţia de motorină continuă să rămână vitale pentru zona agricolă. Şi este bine, desigur, că autorităţile îi sprijină astfel pe producători.

Cu câţi bani în buzunar rămân fermierii români după 2011?

Cu câţi bani în buzunar rămân fermierii români după 2011?

Din dorinţa de a scrie un editorial la început de an, căutam un subiect. Şi mă gândeam să fie ceva care marchează într-un fel ori altul anul pe care recent l-am părăsit.

De ce să trăim noi mai bine?

De ce să trăim noi mai bine?

Încă din urmă cu câţiva ani, asta că să rămânem în istoria recentă, potenţialul agricol al ţării era văzut ca o zestre de nepreţuit prin care România poate şi trebuie să prospere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Nicoleta
|
02. 13, 2012. Monday 20:11
Comentariu editorial

Ghilimelele au si ele rolul lor... a fura nu inseamna doar a... ciordi, a lua bunurile altora etc. Si meseria se "fura", nu?

1.
Neagu
|
02. 13, 2012. Monday 13:02

sa furama - asa merge la romani

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii