Un grup de investitori chinezi din provincia Anhui intenţionează să cumpere sau să concesioneze terenuri agricole în sudul României, pentru a investi în sectorul de producere şi procesare a legumelor şi fructelor.
“O delegaţie formată din cinci persoane, condusă de preşedintele Comisiei de Agricultură din provincia Anhui, se află în România pentru a vizita zonele agricole din sudul ţării şi a afla oportunităţile de investiţii în agricultură şi industria alimentară din România, cu precădere în sectorul de legume şi fructe. Membrii delegaţiei sunt reprezentanţi ai unor mari societăţi comerciale din provincia Anhui din sectoarele de procesare, pomicultură, vinuri, legume şi fructe”, a declarat, citat de Agerpres, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Chineze, Gabriel Ghelmegeanu.
Potrivit acestuia, oamenii de afaceri chinezi vor să facă investiţii pe întreg lanţul, de la producţie până la procesare şi comercializare, fiind interesaţi, din acest motiv, să cumpere terenuri agricole, să concesioneze sau să creeze parteneriate de tip joint-venture.
“Sunt interesaţi mai mult de zone agricole din sudul ţării, deoarece în cazul unor investiţii vor să aibă o bază de producţie şi de procesare aproape de o metropolă”, a explicat preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Chineze.
Joi, 20 octombrie 2011, delegaţia chineză a avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii, iar ulterior a vizitat Piaţa de Gros din Bucureşti, dar şi alte pieţe reprezentantive, printre care Piaţa Obor şi angrourile de legume şi fructe de lângă Bucureşti.
Vineri, 21 octombrie 2011, delegaţia chineză se va afla în zona liberă Giurgiu, unde va avea întâlniri cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi cu oamenii din zonă pentru a vedea oportunităţile de investiţii, potrivit lui Gabriel Ghelmegeanu.
Investitorii chinezi interesaţi de România provin din una din principalele zone legumicole ale Chinei şi fac parte dintr-un grup de investiţii în agricultură ce are 16 sucursale în 14 state
Provincia Anhui din China are aproape 67 de milioane de locuitori, se întinde pe o suprafaţă de 139.600 kilometri pătraţi şi este unul dintre principalele bazine legumicole din China, precum şi una dintre zonele cele mai mari producătoare de cereale.
La începutul acestei săptămâni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a întâlnit cu vice-preşedintele China National Agricultural Development Group Corp., Liu Lianjun, întâlnirea fiind parte a implementării prevederilor Acordului semnat între ministerele Agriculturii din România şi din China în anul 2009.
Cei doi oficiali discutând despre oportunităţile de afaceri pe care compania chineză le poate găsi în România în domeniul culturilor vegetale, pescuitului, cercetării şi agriculturii ecologice. Partea chineză s-a arătat interesată de proiectul Canalului Siret - Bărăgan, precum şi de posibilitatea importului a cât mai multor sortimente de vin din România.
China National Agricultural Development Group Corp. deţine 16 sucursale în 14 state diferite din lume şi 80 de sucursale în China. Principalele ramuri de activitate ale companiei chineze sunt culturile vegetale şi pescuitul maritim.