Premierul Emil Boc susţine că agricultura şi investiţiile statului sunt cele care pot duce la creşterea economică de 1,5% pentru acest an şi de 3,5% pentru anul viitor, în condiţiile încetinirii exporturilor şi a producţiei industriale.
El a declarat, că luna aceasta este decisivă pentru creşterea economică. „Trimestrul III, inclusiv luna septembrie, sunt decisive pentru ceea ce înseamnă creşterea economică a României. Deocamdată, suntem în graficul creşterii economice de 1,5% pentru acest an, iar în condiţiile în care în luna iunie am observat o uşoară încetineală a exporturilor şi a producţiei industriale, trebuie să compensăm cu agricultura şi investiţiile. Iar principalul actor în investiţii care încă are rolul primordial este statul”, a subliniat Emil Boc.
Şeful Executivului a menţionat că în acest an valoarea investiţiilor se ridică la 36 de miliarde de lei, urmând ca anul viitor ele să crească la 43 de miliarde de lei, faţă de 33 de miliarde în 2010. „Aceasta înseamnă finalizarea de centuri ocolitoare, de autostrăzi, modernizări de drumuri”, a completat premierul.
Noi prognoze ale creşterii economice vor fi făcute luna viitoare
Potrivit şefului Executivului, prognoza creşterii economice pentru anul viitor va fi făcută luna viitoare, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în Europa din punct de vedere economic.
„Aşteptăm lunile următoare pentru a ne definitiva prognoza pentru 2012. Deocamdată suntem în cadrul prognozei de 3,5 creştere pentru 2012, dar vom şti în luna octombrie pe ce proiecţie bugetară putem merge anul viitor, în funcţie de ce se întâmplă în Europa, pentru că în plan intern, în principiu, stabilitatea macroeconomică este asigurată, dar nu este voie să facem niciun fel de derapaj economic, pentru că e un risc maxim dacă realizăm un derapaj populist şi compromitem stabilitatea economică. Toate resursele pe care le avem le ducem acum spre ceea ce înseamnă locuri de muncă şi investiţii, pentru că ele ne aduc banii pentru pensii şi salarii”, a mai spus Emil Boc.
Premierul României a vizitat, vineri, şantierul centurii ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, despre care a spus că va fi circulabilă începând cu cel târziu 10 noiembrie. Centura are 24 km şi costă 530 de milioane de lei.
sursa: Agerpres