Adama
AGRICOVER

Cioloş: Contribuţia agriculturii în economia românească este încă imprevizibilă

Publicat: 30 noiembrie 2011 - 11:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş solicită autorităţilor române o abordare realistă şi o viziune clară asupra agriculturii, afirmând că recolta bună de anul acesta a fost doar rezultatul unei conjuncturi favorabile.

Creşterea importantă a Produsului Intern Brut în trimestrul al 3-lea din 2011 a sporit optimismul guvernanţilor de la Bucureşti. Potrivit analiştilor economici sectorul agricol a fost principalul „responsabil” pentru această evoluţie pozitivă, având în vedere recolta excelentă obţinută de România în anul agricol 2011.

Şi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, se declară mulţumit de rezultatele agriculturii româneşti, însă atrage atenţia asupra faptului că acestea au venit pe fondul unui an cu condiţiii agrometeorologice bune şi mai puţin ca urmare a unor politici agricole coerente. În acest sens, Cioloş propune atingerea unui nivel mai mare de predictibilitate în sectorul agricol.

„Nicio ţară cu agricultură importantă nu şi-a câştigat locul pe piaţă doar datorită ploilor şi soarelui. Cel puţin în Europa, niciuna”
„Agricultura a arătat cât de valoroasă poate să fie pentru România, aducând creştere economică într-o perioadă în care avem nevoie de ea ca de aer. A fost un an bun, a fost o recoltă bună, dar nu este momentul să cădem în euforiile toamnei. Cu mai puţin noroc, la fel de bine s-ar fi putut ca anul acesta agricultura să fi fost o frână pentru economie. Din păcate, contribuţia agriculturii în economia românească este încă imprevizibilă. Până nu creştem gradul de previzibilitate a producţiei şi valorificării acesteia, aportul agriculturii în economie va fi ca o sabie cu două tăişuri. Dar, din fericire, a fost un an bun, şi sper să învăţăm câteva lucruri din asta”, a declarat Cioloş într-un interviu acordat Adevărul.

De asemenea comisarul priveşte agricultura ca pe un sector strategic şi susţine tratarea acestuia cu deosebită responsabilitate.

„Agricultura nu trebuie tratată cu superficialitate atunci când se construieşte bugetul. Este un sector strategic, care la prima vedere consumă buget, dar care poate avea un aport socio-economic mult superior investiţiei publice în susţinerea lui. Natura îi oferă deja agriculturii suficientă instabilitate. De aceea, ar fi bine să nu mai adăugăm şi noi instabilitate, prin politici bugetare imprevizibile. Nicio ţară cu agricultură importantă nu şi-a câştigat locul pe piaţă doar datorită ploilor şi soarelui. Cel puţin în Europa, niciuna”  a adăudat comisarul.

Fiscalizarea în agricultură ar trebui abordată într-un mod inteligent
Comisarul European pentru Agricultură propune un sistem de fiscalizare a agriculturii mai inteligent şi mai benefic pentru agricultori, care să nu pună presiune financiară exagerată pe producători.

„Agricultorii vând la negru, la marginea drumului, la un preţ prost. Agricultorul nu va avea un bilanţ, nu se va putea duce la bancă, nu va putea avea acces la fondurile europene. Fiscalizarea în agricultură ar trebui abordată într-un mod inteligent. O fiscalizare progresivă, care să nu pună o presiune financiară insuportabilă pe producători, mai ales pe cei care investesc, însoţită de un sprijin ţintit pe categorii de agricultori, ar avea poate şanse mai mari”, a spus Dacian Cioloş.
sursa: adevărul.ro

Vizualizat: 2330 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Producătorii agricoli sunt buni să dea, dar nu şi să primească

Producătorii agricoli sunt buni să dea, dar nu şi să primească

După un an bun, în care agricultura a susţinut considerabil PIB-ul, guvernanţii taie din sprijinul acordat producătorilor agricoli, fără să ţină cont că anul agricol următor a început în condiţii dificile şi ar putea fi unul dezastruos, mai ales fără susţinerea financiară promisă agricultorilor. În aceste condiţii, LAPAR cere revenirea înscrierii în bugetul Ministerului Agriculturii a sumei de 73,35 euro/ha pentru plata naţională directă complementară (PNDC) care a fost promisă de guvernanţi pe tot parcursul anului şi acuză decizia unilaterală a Ministerului Agriculturii de a acorda doar puţin peste 37 euro/ha ca lipsă de respect faţă de eforturile producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

Tabără: Plăţile directe acordate în agricultură vor totaliza 7 miliarde euro, în februarie 2012

Tabără: Plăţile directe acordate în agricultură vor totaliza 7 miliarde euro, în februarie 2012

Plăţile directe acordate în agricultură se vor ridica la cinci miliarde euro în decembrie 2011, urmând ca în februarie 2012 acestea să totalizeze şapte miliarde euro, adâugându-se şi fodurile alocate din Planul Naţionale de Dezvoltare Rurală, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

CJ Vâlcea: Preţul grâului va fi de circa 1,40 lei/kg în 2012

CJ Vâlcea: Preţul grâului va fi de circa 1,40 lei/kg în 2012

Consiliul Judeţean Vâlcea a stabilit marţi, în cadrul unei şedinţe, preţul grâului, pentru anul 2012, la 1,40 lei/kg, pe baza acestuia urmând a se va evalua arenda.

La Galaţi, brutarii umblă cu făina… vopsită!

La Galaţi, brutarii umblă cu făina… vopsită!

Comisarii din structura judeţeană Galaţi de Protecţie a Consumatorilor  au efectuat un control tematic vizând respectarea regulilor privind comercializarea pâinii fabricată din făină neagră. 

Olt: Sute de tineri fermieri solicită fonduri prin accesarea Măsurii 112

Olt: Sute de tineri fermieri solicită fonduri prin accesarea Măsurii 112

Circa 300 de tineri fermieri din judeţul Olt speră să obţină câte o parte din totalul fondurilor alocate de 50 de milioane de euro, prin accesarea Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”.

Măcar atât: 410 lei pentru vacă, 40 lei pentru oaie şi 36 euro/ha

Măcar atât: 410 lei pentru vacă, 40 lei pentru oaie şi 36 euro/ha

Crescătorii de bovine ar putea primi 410 lei pe cap de animal pentru 2011, iar cei de ovine şi caprine, numai 40 lei pe cap de animal, în timp ce sprijinul pe suprafaţă alocat din bugetul naţional pentru 2011 va fi, cel mai probabil, de numai 36 euro pe hectar, ne-a spus Mircea Ciurea, membru al Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din judeţul Cluj şi peşedinte al Cooperativei Agricole Someş-Arieş, dar şi fost preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), care a participat, în 28 noiembrie 2011, alături de alţi crescători de bovine şi de ovine şi de fermieri din sectorul vegetal la o întâlnire cu conducerea Ministerului Agriculturii pentru a discuta despre plăţile naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic şi în sectorul vegetal.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii