Autorităţile statului ar trebui să exercite un control mai riguros în sfera produselor tradiţionale, pentru a limita prezenţa pe piaţă a mărfurilor falsificate, dar şi pentru a asigura o fiscalizare corectă în acest segment de activitate, a declarat preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (ROMALIMENTA), Sorin Minea.
„În comunitatea europeană există două mari categorii de producători: cei autorizaţi de stat să-şi vândă mărfurile atât în ţara de bază, cât şi în străinătate, pe lângă ei desfăşurându-şi activitatea şi producătorii înregistraţi. Aceştia din urmă nu îşi pot comercializa mărfurile oriunde, ci numai în zona de producţie, statul limitând şi cantitatea maximă scoasă la vânzare. În România, nu există niciun fel de control în acest domeniu, ceea ce face ca numărul produselor tradiţionale comercializate în ţara noastră să fie de peste 2.500, în timp ce în întreaga comunitate europeană nu există mai mult de 1.000 de produse de acest tip”, a declarat preşedintele ROMALIMENTA.
Produsele tradiţionale ar trebui expuse doar în cadrul târgurilor de profil
Astfel, Sorin Minea consideră că autorităţile statului, respectiv Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), trebuie să exercite un control mai riguros asupra produselor tradiţionale.
„În primul rând, trebuie să existe o evidenţă clară a tuturor produselor tradiţionale prezente în comerţ, iar în paralel să se ia măsuri referitoare la limitarea cantităţii de mărfuri scoasă la vânzare, dar şi a ariei de vânzare. De asemenea, produsele de acest tip trebuie să fie expuse doar în cadrul târgurilor de profil, organizate în general în week-end, şi nicidecum în mod constant în raioanele supermarketurilor şi ale hypermarketurilor”, a mai spus preşedintele ROMALIMENTA.
sursa: Agerpres