După doi ani în care piaţa de vin a regresat, ajungând, conform estimărilor noastre, la 350 mil. euro, anul 2011 a adus o creştere semnificativă a segmentului vinului de calitate, se arată într-un comunicat al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.
Potrivit sursei citate, în ciuda faptului că anul trecut, la nivelul consumatorilor nu au fost resimţite ameliorări în ceea ce priveşte bugetul alocat consumului de produse alimentare, vânzările de vin de calitate au crescut în România în 2011, faţă de 2010.
Numărul certificatelor pentru vinul DOC a crescut cu 15%
Conform datelor Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV), numărul însemnelor de certificare pentru vinul DOC comercializate de acesta producătorilor de vin de calitate a crescut anul trecut cu 15%, comparativ cu anul 2010, ca volum fiind foarte apropiat de anul 2009 (32.765.000 însemne DOC în 2011 faţă de 34.175.000 însemne DOC în 2009).
Producătorii au anunţat creşteri între 9 şi 20%. Această tendinţă pozitivă marchează următoarele caracteristici în evoluţia pieţei vinului:
- creşterea interesului consumatorilor pentru vinul de calitate chiar şi în contextul unei perioade economice dificile; progresul calitativ al vinurilor româneşti generat de investiţiile semnificative din ultimii ani şi apariţia unor mici/medii producători de vinuri care generează interes în rândul consumatorilor şi concurenta în piaţa vinurilor de calitate.
Vin de masă „produs în UE”
O altă tendinţă este cea referitoare la vinul de masă, unde, după recolta extrem de redusă din anul 2010 (cca. 5 mil. hectolitri vin, comparativ cu producţia 2011 estimată la 6,5 mil. hectolitri), s-au importat cantităţi record de vin vrac din ţări precum Spania şi Italia.
Acest vin importat a fost cupajat sau nu cu vin autohton, îmbuteliat şi conform legislaţiei comunitare, este vândut ca vin de masă „produs în UE”. În urma recoltei bune din punct de vedere cantitativ şi calitativ de anul trecut, importurile de vin vrac sunt în scădere în ultimele luni, vinul de masă produs fiind într-o pondere mai mare din struguri autohtoni.
Din acest punct de vedere, investiţia în vie este o prioritate constantă a României, idee susţinută şi de cifre: după integrarea în UE, România are o medie de 5.000 de ha în procesul de reconversie a plantaţiilor cu viţă de vie, continuarea acestei măsuri de susţinere financiară fiind obiectivul nostru numărul 1 în noua Politică Agricolă Comună.
sursa: comunicat de presă PNVV România