După embargoul impus de Rusia, vinurile din Republica Moldova ar putea fi promovate în Asia şi SUA cu sprijinul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului din România (PNVV) şi al Ministerului Agriculturii, susţin reprezentanţii PNVV.
„Decizia Rusiei de a interzice importurile de vin din Republica Moldova a născut o reacţie de solidaritate promptă a Guvernului României, preluată şi de înalţi demnitari ai Uniunii Europene, iar soluţia directă este legată de creşterea contingentului oferit Republicii Moldova pentru exportul de vin în UE. Contactaţi de Ministerul Agriculturii, am propus ca, în cursul acestei săptămâni, să avem o întâlnire informală privind soluţii posibile pe acest subiect”, a declarat, luni, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
Potrivit acestuia, demersul pe care Guvernul şi PNVV îl pot face rapid este identificarea instrumentelor europene pentru finanţarea cooperării prin programe de consultanţă tehnică pentru promovarea vinurilor în pieţe externe, în special Asia şi SUA, diminuându-se, astfel, dependenţa de piaţa Rusiei. „Am informat producătorii de vin din România asupra situaţiei de fapt din Republica Moldova şi am făcut recomandarea ca, în măsura interesului specific, să fie analizată posibilitatea achiziţiei de struguri şi/sau vin din ţara vecină. În acest sens, ne-a fost confirmat deja interesul unora dintre marii producători de vinuri din România pentru achiziţia de struguri din Moldova”, precizează reprezentantul PNVV.
Suprafaţa cultivată cu viţă de vie în Republica Moldova este de circa 140.000 de hectare, iar producţia de vin estimată pentru anul acesta este de 1,6 milioane hectolitri de vin.