Licitaţiile de vinuri derulate la nivel mondial precum şi investiţiile în vinuri vor încetini anul următor, pe măsură ce criza din zona euro şi încetinirea economiei americane îşi vor face simţite efectele asupra industriei vinului, a apreciat, expertul spaniol Pancho Campo, preşedinte al Academiei de Vin a Spaniei.
Deja temerile privitoare la intrarea Greciei în incapacitate de plată şi nivelul ridicat al şomajului în SUA au avut un impact asupra recentelor licitaţii, în condiţiile în care luna aceasta niciuna din casele de licitaţii nu a reuşit să vândă 100% din loturile lor.
Pancho Campo a comparat încetinirea înregistrată în prezent cu cea din perioada spargerii bulei speculative din sectorul „dot com”, dar a precizat că o anumită încetinire era inevitabilă. „Încep să cred că a existat o bulă speculativă în domeniul investiţiilor în vinuri şi a licitaţiilor cu vinuri. Astfel încât este ceva natural să asistăm la o încetinire. Nu cred însă că vom asista la o explozie, cred că piaţa doar va încetini”, a declarat, preşedintele Academiei de Vin a Spaniei.
Piaţa vinului european: de la SUA la Asia
SUA au fost mult timp o piaţă cheie pentru industria vinului din Europa, însă odată cu încetinirea economiei americane mulţi producători de vin europeni îşi pun speranţele în Asia.
Colecţionarii de vin din Hong Kong au cumpărat la licitaţie vinuri scumpe în valoare de peste 200 milioane de dolari în primele şase luni ale acestui an, dublu faţă de perioada similară a anului trecut. În plus, în ultimii 5-10 ani consumul de vin în Asia a înregistrat un ritm de creştere de două cifre.
În România, recent s-a deschis la Bucureşti primul salon de vinuri şi gastronomie de lux. Valoarea pieţei vinurilor de lux importate în România depăşeşte 30 milioane de euro, cea mai mare pondere a licorilor provenind din Franţa şi Italia.
sursa: Agerpres