Adama
AGRICOVER

Avertisment! Noul Cod Fiscal pune în pericol vinurile româneşti

Publicat: 27 martie 2013 - 14:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prevederile Codului Fiscal care intră în vigoare de la 1 aprilie 2013 vor afecta grav producătorii de vinuri, pentru că încurajează producţia de băuturi fermentate liniştite (BFL), avertizează preşedintele Federaţiei Viticultorii, Toader Manole.

Reprezentanţii Federaţiei Viticultorii susţin că Executivul a introdus la articolul 207 litera e) din Codul Fiscal o nouă categorie de BFL, pentru care se percepe o acciză de 25 euro/hectolitru.

Raportându-se la experienţa perioadei 2001 - 2010, viticultorii anticipează că rezultatul va fi reluarea masivă a producţiei de BFL, care a fost întreruptă aproape total la mijlocul anului 2010, atunci când s-a introdus acciza de 100 de euro/hectolitru.
“Rezultatul previzibil al acestei măsuri fiscale va fi acapararea pieţei vinurilor de BFL, care îi vor pune într-o situaţie foarte dificilă pe producătorii de vinuri. Confruntaţi cu concurenţa neloială a unor băuturi produse uşor şi cu costuri mici, în care doar aparenţa este de vin, producătorii autentici vor fi ameninţaţi de faliment sau forţaţi să se adapteze pentru a supravieţui. Din păcate, această adaptare ar putea însemna producerea unor vinuri de proastă calitate pentru a scade preţurile, reprofilarea la producţia de BFL sau chiar evaziunea fiscală. În opinia noastră, reducerea accizei la BFL va afecta întregul sector viticol din România, începând cu micii producători de struguri”, se arată în comunicat.

Federaţia Viticultorii susţine că decizia Guvernului ar putea efecte iremediabile pe termen lung asupra viticulturii din ţara noastră. “Neaccizarea BFL în perioada 2001 - 2010 a fost una dintre principalele cauze ale nedezvoltării acestui sector al economiei. Stoparea producţiei de băuturi fermentate liniştite în vara anului 2010 s-a văzut imediat în creşterea accesării fondurilor europene pentru investiţii în viticultură, în construcţia de crame şi în reconversia viţei de vie. Considerăm că pentru economia României este mai avantajoasă dezvoltarea sectorului viticol, decât producţia unor băuturi speculând diferite portiţe legislative. Acestea vor aduce câştiguri însemnate doar în anumite buzunare. Producătorii din ţara noastră au câştigat premii importante la competiţiile internaţionale de specialitate cu vinuri de calitate superioară, nu cu BFL-uri”, precizează viticultorii în comunicat.

De asemenea, aceştia susţin că băuturile fermentate liniştite reprezintă un pericol pentru producătorii autentici de vinuri deoarece speculează posibilităţile financiare reduse ale unei părţi mari a populaţiei, precum şi lipsa de informare a acestei categorii de consumatori. “Solicităm Guvernului României şi Parlamentului să ia în cel mai scurt timp măsurile care se impun pentru a stopa reluarea producţiei de BFL, pentru a nu pune în pericol sectorul viticol”, se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.
Federaţia Viticultorii este o asociaţie înfiinţată în anul 2005 pentru a apăra interesele viticultorilor. La ora actuală, asociaţia numără 14.000 de membri care deţin o suprafaţă de aproximativ 24.000 de hectare de viţă de vie, cea mai mare parte în Vrancea, dar şi în alte judeţe.

Vizualizat: 1551 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț APIA pentru fermieri: Depuneți cererile până pe 15 octombrie!

Anunț APIA pentru fermieri: Depuneți cererile până pe 15 octombrie!

23 august 2023 - 18:50

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că, până la data de 15 octombrie 2023, primește Cereri de plată pentru intervenția IS-V-03 "Asigurarea recoltelor".

Tot ce trebuie să știi despre protecția culturilor de viță de vie și Smart Technology

Tot ce trebuie să știi despre protecția culturilor de viță de vie și Smart Technology

10 noiembrie 2022 - 11:06

Calitatea strugurilor pentru vin se poate asigura încă de la început în vegetație. BASF vine cu soluții eficiente pentru protecția viței de vie, pentru ca Profitabilitatea recoltei să fie cât mai mare, iar calitatea strugurilor să se apropie de perfecțiune.

Condiții modificate pentru subvenția de 1.200 euro pe hectar!

Condiții modificate pentru subvenția de 1.200 euro pe hectar!

21 iulie 2022 - 20:24

Ministerul Agriculturii va modifica una dintre condițiiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii ajutorului de minimis, precum și data de depunere a documentelor justificative.

CUM SĂ AVEŢI O VIE CU ŢESUT LEMNOS SĂNĂTOS ŞI MAI MULT ZAHĂR ÎN STRUGURI

CUM SĂ AVEŢI O VIE CU ŢESUT LEMNOS SĂNĂTOS ŞI MAI MULT ZAHĂR ÎN STRUGURI

02 iunie 2022 - 11:56

Scăderea recoltei de struguri este cauzată, adesea, de starea în care se află părţile lemnoase ale viţei de vie, care transportă apa şi substanţele nutritive, le distribuie şi le stochează.

Recolta de struguri pentru vinificaţie, slabă dar de calitate

Recolta de struguri pentru vinificaţie, slabă dar de calitate

09 ianuarie 2022 - 15:41

Europenii vor bea mai puţin vin din recolta de struguri de anul trecut, care a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, însă partea bună ar fi că s-au obţinut vinuri de o calitate superioară.

Încep etapele regionale ale concursului „Poveşti cu vinuri românești”

Încep etapele regionale ale concursului „Poveşti cu vinuri românești”

21 aprilie 2021 - 14:54

Viticultorii mici şi mijlocii sunt invitaţi să îşi înscrie vinul alb, roşu sau roze la concursul naţional „Poveşti cu vinuri româneşti”, organizat pentru al şaselea an consecutiv de BASF Agricultural Solutions România. Se oferă 3 premii mari cu o valoare totală de 15.000 de euro.

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

07 septembrie 2020 - 12:08

Fuziunea dintre EURALIS Semences și CAUSSADE Semences Goup a intrat în vigoare la 1 septembrie 2020. Rezultatul acestei fuziuni este înființarea unei noi companii – Lidea. Deja una dintre cele 10 companii producătoare de semințe la nivel global, această nouă entitate își propune să devină lider de piață pe anumite categorii de specii, în întreaga Europă.

SPRIJIN NOU MADR: 500 euro/ha! CINE POATE LUA BANII!

SPRIJIN NOU MADR: 500 euro/ha! CINE POATE LUA BANII!

06 septembrie 2020 - 20:44

CONDIŢII AJUTOR DE CRIZĂ. Ministerul Agriculturii anunţă o nouă schemă de ajutor de stat pentru fermierii români care au fost afectaţi de criza economică generată de pandemia COVID-19.

TOȚI pentru VIN, o inițiativă Syngenta pentru susținerea viticulturii românești

TOȚI pentru VIN, o inițiativă Syngenta pentru susținerea viticulturii românești

19 august 2020 - 10:22

Syngenta a lansat platforma de e-commerce „TOȚI PENTRU VIN” în cadrul unei întâlniri digitale în direct cu viticultorii din România. Acest proiect vine să susțină angajamentele de sustenabilitate lansate la începutul lunii iulie de către Syngenta, prin formarea parteneriatelor și sprijinirea lanțurilor de aprovizionare. Astfel de proiecte și parteneriate au un impact pozitiv asupra întregului sector agro-alimentar, aducând beneficii atât viticultorilor cât și consumatorilor.

CAMPANIE! MUST DE LA JIDVEI!

CAMPANIE! MUST DE LA JIDVEI!

30 iulie 2020 - 13:36

EVENIMENT. Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lansarea celei de-a șasea ediții consecutive a campaniei „Must de la Jidvei”. Grupul Jidvei continuă prin acest demers să încurajeze și să sprijine producerea vinului de casă în rândurile gospodarilor și ale micilor producători.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii