Prevederile Codului Fiscal care intră în vigoare de la 1 aprilie 2013 vor afecta grav producătorii de vinuri, pentru că încurajează producţia de băuturi fermentate liniştite (BFL), avertizează preşedintele Federaţiei Viticultorii, Toader Manole.
Reprezentanţii Federaţiei Viticultorii susţin că Executivul a introdus la articolul 207 litera e) din Codul Fiscal o nouă categorie de BFL, pentru care se percepe o acciză de 25 euro/hectolitru.
Raportându-se la experienţa perioadei 2001 - 2010, viticultorii anticipează că rezultatul va fi reluarea masivă a producţiei de BFL, care a fost întreruptă aproape total la mijlocul anului 2010, atunci când s-a introdus acciza de 100 de euro/hectolitru.
“Rezultatul previzibil al acestei măsuri fiscale va fi acapararea pieţei vinurilor de BFL, care îi vor pune într-o situaţie foarte dificilă pe producătorii de vinuri. Confruntaţi cu concurenţa neloială a unor băuturi produse uşor şi cu costuri mici, în care doar aparenţa este de vin, producătorii autentici vor fi ameninţaţi de faliment sau forţaţi să se adapteze pentru a supravieţui. Din păcate, această adaptare ar putea însemna producerea unor vinuri de proastă calitate pentru a scade preţurile, reprofilarea la producţia de BFL sau chiar evaziunea fiscală. În opinia noastră, reducerea accizei la BFL va afecta întregul sector viticol din România, începând cu micii producători de struguri”, se arată în comunicat.
Federaţia Viticultorii susţine că decizia Guvernului ar putea efecte iremediabile pe termen lung asupra viticulturii din ţara noastră. “Neaccizarea BFL în perioada 2001 - 2010 a fost una dintre principalele cauze ale nedezvoltării acestui sector al economiei. Stoparea producţiei de băuturi fermentate liniştite în vara anului 2010 s-a văzut imediat în creşterea accesării fondurilor europene pentru investiţii în viticultură, în construcţia de crame şi în reconversia viţei de vie. Considerăm că pentru economia României este mai avantajoasă dezvoltarea sectorului viticol, decât producţia unor băuturi speculând diferite portiţe legislative. Acestea vor aduce câştiguri însemnate doar în anumite buzunare. Producătorii din ţara noastră au câştigat premii importante la competiţiile internaţionale de specialitate cu vinuri de calitate superioară, nu cu BFL-uri”, precizează viticultorii în comunicat.
De asemenea, aceştia susţin că băuturile fermentate liniştite reprezintă un pericol pentru producătorii autentici de vinuri deoarece speculează posibilităţile financiare reduse ale unei părţi mari a populaţiei, precum şi lipsa de informare a acestei categorii de consumatori. “Solicităm Guvernului României şi Parlamentului să ia în cel mai scurt timp măsurile care se impun pentru a stopa reluarea producţiei de BFL, pentru a nu pune în pericol sectorul viticol”, se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.
Federaţia Viticultorii este o asociaţie înfiinţată în anul 2005 pentru a apăra interesele viticultorilor. La ora actuală, asociaţia numără 14.000 de membri care deţin o suprafaţă de aproximativ 24.000 de hectare de viţă de vie, cea mai mare parte în Vrancea, dar şi în alte judeţe.