Adama
AGRICOVER

Studiu: Provocările fermierilor români - preţurile la cereale şi la inputuri

Publicat: 03 octombrie 2011 - 09:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Provocările fermierilor români sunt în principal legate de preţurile la cereale şi de preţurile la achiziţii/inputuri, ambele având impact direct asupra profitabilităţii fermei, relevă studiul de piaţă „Nevoi şi atitudini ale fermierilor”, realizat de compania de cercetare de piaţă MRI Research & Consulting, în cadrul proiectului AgroManager, finanţat din fonduri europene.

Preţul cerealelor – principala provocare a agricultorilor români
Potrivit lui Dan Zloteanu, specialist al firmei de cercetare de piaţă, la capitolul provocări şi sarcini pentru fermieri pe primele două locuri se află evoluţia preţurilor la cereale (menţionată de 53,4% dintre respondenţi) şi evoluţia/negocierea preţurilor la achiziţii (menţionat de 44,4% dintre participanţii la studiu).

Alte provocări cu care se confruntă fermierii români sunt legate de alegerea tehnologiei aplicate (38,3%), asigurarea fluxurilor financiare/urmărirea plăţilor şi a încasărilor (36,1%), verificarea/sănătatea culturilor (25,6%), gestionarea operaţională a activităţii agricole (24,8%), extinderea suprafeţelor lucrate, respectiv identificarea de noi terenuri agricole (17,3%), birocraţia (6%) şi altele (7,6%).

85% dintre fermierii români îşi planifică plăţile
În ceea ce priveşte planificarea activităţilor în ferme, cercetarea a arătat că 85% dintre fermierii români au un sistem de planificare a plăţilor. Potrivit studiului, planificarea încă are loc în majoritatea cazurilor pe hârtie, deşi în mare parte fermele intervievate deţin şi calculatoare.

Criteriile de decizie în alegerea culturilor spre care se îndreaptă majoritatea absolută a respondenţilor (96%) sunt cele tehnice, precum rotaţia culturilor, nevoile de irigare etc.), aproape jumătate dintre aceştia ţinând cont şi de criteriile economice cum ar fi preţul de vânzare şi/sau costul de înfiinţare.

Doar 11% dintre fermieri beneficiază de asistenţă specializată
Un alt fapt indicat de studiu este acela că, în prezent, doar 11% din respondenţi beneficiază de servicii de asistenţă din partea unui specialist, în 8% din cazuri fiind vorba despre un consultant extern independent. Cel mai des, serviciile sunt prestate prin vizită la fermă (82%), dar şi la telefon (65%).

Potrivit cercetării, majoritatea respondenţilor doresc asistenţă din partea unui specialist extern - 77% au menţionat că ar avea nevoie de consultanţă. Domeniile în care ar dori să fie consiliaţi sunt în principal cel al tehnologiilor agricole - în special fermele mici (sub 500 de hectare), asistenţa economico-fianciară - în special fermele medii (între 500 şi 999 de hectare) şi accesarea fondurilor şi subvenţiilor, dar şi investiţiile - în special fermele mari.

Studiul de piaţă „Nevoi şi atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011'” a început în februarie 2011 şi va fi finalizat pe 30 iulie 2012. Valoarea proiectului se ridică la 1,7 milioane de euro, din care 5% reprezintă cofinanţare din partea firmei AgroAdvice - beneficiarul proiectului, iar restul provine din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritară 3 "Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor", Domeniul major de intervenţie 3.1 "Promovarea culturii antreprenoriale".
Studiul a fost realizat pe baza unor interviuri calitative şi cantitative, pe un eşantion format din 151 de respondenţi, din care 133 de ferme vegetale şi 18 ferme zootehnice, acoperind partea de sud şi sud-vest a ţării.
AgroAdvice, iniţiatorul proiectului AgroManager, este prima companie privată specializată în servicii de consultanţă agricolă tehnică din România.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2832 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Acord comercial: Cisiordania şi Gaza vor exporta spre UE produse agricole şi produse din peşte

Acord comercial: Cisiordania şi Gaza vor exporta spre UE produse agricole şi produse din peşte

Parlamentul European a aprobat un acord comercial care va contribui la stimularea economiei palestiniene, permiţând, cel mai târziu de la începutul lui 2012, Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza să exporte direct spre UE produse agricole şi din peşte, se arată într-un comunicat al legislativului european, adunat în sesiune plenară la Strasbourg.

Preţul rapiţei va fi unul excesiv anul viitor

Preţul rapiţei va fi unul excesiv anul viitor

Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, seceta a întărit solul şi va periclita cultivarea anumitor soiuri de plante, dar cu toate acestea, nu vor fi compromise culturile de grâu, orz sau orzoiacă.

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Anul acesta, în judeţul Braşov, producţia medie de cartofi obţinută la hectar este de 22 de tone, cu patru tone mai mult decât anul trecut. Chiar şi aşa producătorii sunt nemulţumiţi, de data aceasta de preţuri.

Tabără: Agricultura are nevoie de noi sisteme de piaţă

Tabără: Agricultura are nevoie de noi sisteme de piaţă

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru agricultură a Partidului Democrat Liberal, că sistemele de piaţă trebuie reorganizate.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii