Adama
AGRICOVER

Studiu: Preţul terenurilor agricole ar putea creşte cu până la 20%, în 2012

Publicat: 01 martie 2012 - 09:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţurile terenurilor agricole se situează, în medie, între 1.500 euro şi 2.700 euro pe hectar, dar până la sfârşitul anului 2012 acestea ar putea înregistra o creştere de până la 20% pentru terenurile cu suprafeţe mari, conform raportului ,,Investiţii în terenuri agricole - România 2012”, realizat de DTZ Echinox.

Potrivit studiului, investiţiile în terenuri agricole înregistrează o creştere semnificativă datorită aşteptărilor de creştere a profitabilităţii, în ciuda percepţiei generale că agricultura este o afacere riscantă.

Hectarul mai scump cu 300% în opt ani
În perioada 2000-2008, preţurile pentru terenul agricol în România au crescut cu aproximativ 300%. Terenul agricol este în curs de afirmare ca o clasă de active. Consolidarea de parcele mici în suprafeţe mai mari, cu scopul de a creşte productivitatea şi eficienţa, a devenit o oportunitate pentru investitorii de „agribusiness”.

Tendinţele recente reflectă o abordare orizontală a dezvoltării, concretizată într-o participare sporită a investitorilor în industria agricolă, inclusiv în producţia de echipamente, spaţii de depozitare.

,,Estimăm că preţul terenurilor agricole din România îşi va păstra trendul ascendent pe termen mediu. Având în vedere interesul susţinut pentru astfel de achiziţii, se estimează că tranzacţiile cu terenurile agricole sunt de natură să reprezinte peste 50% din totalul tranzacţiilor importante cu terenuri, care se aşteaptă să fie închise în acest an”, a comentat Marius Grigorică, analist DTZ Echinox.

Parcele teren_b

Suprafeţele fărâmiţate, mai ieftine cu 50% decât cele consolidate
România are o capacitate agricolă de aproximativ 14,7 milioane de hectare de teren, cu aproape 10 milioane de teren arabil, 3,3 milioane de hectare de păşuni, 220.000 ha de podgorii şi 206.000 ha de livezi, se arată în studiul dat publicităţii.

Totalul suprafeţei de teren disponibile pentru achiziţie în România este aproximat în prezent la 500.000 de hectare. Sunt însă aproape imposibil de găsit parcele foarte mari de teren agricol la vânzare. Pentru obţinerea unei suprafeţe de 1.000 de hectare este necesară consolidarea de terenuri de la 500-900 de vânzători individuali. De aceea, valoarea de piaţă a unei parcele consolidate de teren agricol este în genere cu aproximativ 50% mai mare decât cea a suprafeţelor mici.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3866 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Guvernul thailandez continuă să sprijine producţia internă de orez

Guvernul thailandez continuă să sprijine producţia internă de orez

Autorităţile thailandeze au extins program de achiziţie a orezului de la fermierii locali, la un cost peste cel practicat în tranzacţiile internaţionale, pentru a stimula producţia şi câştigurile din mediul rural.

Dragoş Frumosu: Industria alimentară românească produce sănătos şi trebuie încurajată

Dragoş Frumosu: Industria alimentară românească produce sănătos şi trebuie încurajată

Industria alimentară românească produce sănătos şi bine şi trebuie încurajată, pentru că reprezintă un procent important din Produsul Intern Brut (PIB), alături de agricultură, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), Dragoş Frumosu, la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti.

Dragoş Frumosu: O bursă ar reglementa preţurile

Dragoş Frumosu: O bursă ar reglementa preţurile

O bursă ar reglementa preţurile şi ar elimina un procent important al evaziunii fiscale, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe „SINDALIMENTA”, în conferinţa Romanian Agribusiness Conference, Ediţia a II-a.

LAPAR: Producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă

LAPAR: Producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă

România subvenţionează la ora actuală autoconsumul, pentru că doar 40% din suprafaţă se lucrează în formă organizată şi intră în circuitul economic, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii