Preţurile terenurilor agricole se situează, în medie, între 1.500 euro şi 2.700 euro pe hectar, dar până la sfârşitul anului 2012 acestea ar putea înregistra o creştere de până la 20% pentru terenurile cu suprafeţe mari, conform raportului ,,Investiţii în terenuri agricole - România 2012”, realizat de DTZ Echinox.
Potrivit studiului, investiţiile în terenuri agricole înregistrează o creştere semnificativă datorită aşteptărilor de creştere a profitabilităţii, în ciuda percepţiei generale că agricultura este o afacere riscantă.
Hectarul mai scump cu 300% în opt ani
În perioada 2000-2008, preţurile pentru terenul agricol în România au crescut cu aproximativ 300%. Terenul agricol este în curs de afirmare ca o clasă de active. Consolidarea de parcele mici în suprafeţe mai mari, cu scopul de a creşte productivitatea şi eficienţa, a devenit o oportunitate pentru investitorii de „agribusiness”.
Tendinţele recente reflectă o abordare orizontală a dezvoltării, concretizată într-o participare sporită a investitorilor în industria agricolă, inclusiv în producţia de echipamente, spaţii de depozitare.
,,Estimăm că preţul terenurilor agricole din România îşi va păstra trendul ascendent pe termen mediu. Având în vedere interesul susţinut pentru astfel de achiziţii, se estimează că tranzacţiile cu terenurile agricole sunt de natură să reprezinte peste 50% din totalul tranzacţiilor importante cu terenuri, care se aşteaptă să fie închise în acest an”, a comentat Marius Grigorică, analist DTZ Echinox.
Suprafeţele fărâmiţate, mai ieftine cu 50% decât cele consolidate
România are o capacitate agricolă de aproximativ 14,7 milioane de hectare de teren, cu aproape 10 milioane de teren arabil, 3,3 milioane de hectare de păşuni, 220.000 ha de podgorii şi 206.000 ha de livezi, se arată în studiul dat publicităţii.
Totalul suprafeţei de teren disponibile pentru achiziţie în România este aproximat în prezent la 500.000 de hectare. Sunt însă aproape imposibil de găsit parcele foarte mari de teren agricol la vânzare. Pentru obţinerea unei suprafeţe de 1.000 de hectare este necesară consolidarea de terenuri de la 500-900 de vânzători individuali. De aceea, valoarea de piaţă a unei parcele consolidate de teren agricol este în genere cu aproximativ 50% mai mare decât cea a suprafeţelor mici.
sursa: Agerpres