Apariţia standardului de producţie pentru magiun va face curăţenie în piaţă, mai ales printre cei care fabricau “aşa zisul” magiun din orice altceva decât din prune proaspete, a declarat directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni, Bibiana Stanciulov.
“Acest standard de producţie pentru magiun va aduce beneficii tuturor producătorilor de prune şi va contribui la crearea şi menţinerea locurilor de muncă din agricultură. Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a solicitat de fiecare dată respectarea "lanţului scurt" în acest sector, adică produsele agricole să ajungă cât mai rapid de pe ogor în farfuria consumatorului. Pot spune că în sfârşit, după 100 de ani de fabricaţie, magiunul are un standard de producţie. Lipsa acestuia şi concurenţa neloială au adus companiei pierderi semnificative”, a declarat directorul Sonimpex.
Standardul a fost emis de Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) pe 28 iunie, după aproape un an de când directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni a solicitat acest lucru din cauza concurenţei neloiale apărute pe această piaţă.
Potrivit sursei citate, în standardul emis de ASRO este prevăzut faptul că magiunul de prune este o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete, orice fel de soi de prune, după îndepărtarea părţilor necomestibile. Documentul prevede şi câteva condiţii pe care ar trebui să le îndeplinească prunele, respectiv să fie ajunse la maturitate, sănătoase, curate, curăţate, fără semne de fermentare, fără gust sau miros străine.
Compania Sonimpex este singurul producător român din domeniul prelucrării şi conservării fructelor fără zahăr adăugat, fără aditivi şi fără agenţi de conservare, având în portofoliu, pe lângă Magiunul de prune Topoloveni şi gama de dulceţuri fără zahăr adăugat şi fără conservanţi (afine ecologice, cireşe negre, vişine, căpşuni, prune întregi cu migdale dulci, gutui, cătină, topinambur s.a.), dar şi o zacuscă de vinete şi o pastă de tomate. sursa: Agerpres