Evaziune fiscală de peste 65% din total pieţei, contracte neonorate şi vânzarea producţiei sub costuri sunt doar o parte dintre problemele majore înregistrate în sectorul de morărit şi panificaţie din România.
“Evaziunea fiscală s-a mutat după introducerea taxării inverse la cereale în sectorul de morărit şi panificaţie şi a atins acum proporţii uriaşe, de peste 65% din totalul pieţei. Dacă anii trecuţi valoarea pieţei de morărit şi panificaţie era de circa 2 miliarde de euro, în ultimul an a scăzut numai pe partea de morărit, cu circa 200 de milioane de euro, până la un nivel de 1,8 miliarde de euro”, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu.
TVA de doar 9% pentru pâine
Acesta a spus că a propus autorităţilor, la ultima adunare generală a membrilor ROMPAN, reducerea TVA la pâine până la 9%, aceasta fiind singura soluţie pentru diminuarea evaziunii din sector şi redresarea pieţei.
“Calculele noastre arată că prin reducerea TVA de la 24 la 9% reducem evaziunea cu 20 de procente, dar creştem cu 35% încasările la buget, respectiv aducem un plus de 350 de milioane de euro. De asemenea, dacă se va introduce TVA de 9% pe tot lanţul, de la grâu, la făină şi pâine, ar putea exista un supliment la bugetul de stat de un miliard de euro”, a subliniat preşedintele Rompan.
Şeful ROMPAN a adăugat că la întâlnirea de săptămâna trecută au participat nu numai reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ci şi cei ai Administraţiei Fiscale şi Ministerului Finanţelor Publice, cărora le-a cerut să găsească soluţii pentru sector şi după 1 ianuarie 2013 când va fi eliminată taxarea inversă la cereale.
Potrivit sursei citate, sectorul se află într-o situaţie gravă, mai ales că unii dintre cei mai importanţi producători din domeniu, lucrează sub costuri, riscând să îşi închidă afacerile.
Sursa: Agerpres