Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară se declară împotriva suprataxării alimentelor, măsură care ar afecta cert şi profund segmente largi ale populaţiei, industria alimentară, agricultura şi economia românească.
“Federaţia Romalimenta RA a luat notă de declaraţia Ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, privind taxa "fast food". Romalimenta reiterează punctul de vedere cu privire la suprataxarea alimentelor: nu susţinem o nouă taxa, care ar afecta cert şi profund segmente largi ale populaţiei, industria alimentară, agricultura şi economia româneasca în general”, se precizează în comunicatul de presă privind poziţia Romalimenta faţă de intenţia taxării alimentelor, transmis redacţiei Ferma.
Potrivit Romalimenta, cu atât mai dramatice ar fi efectele unei asemenea măsuri în condiţiile prelungitei crize economice, a recesiunii care ameninţă din nou nu numai România, ci întreaga Uniune Europeană, tot mai multe state încercând să găsească modalităţi de creştere economică.
Romalimenta susţine reducerea TVA-ului la alimente
Dimpotrivă, Romalimenta a propus şi argumentat permanent reducerea TVA-ului la alimente, pârghie fiscală folosită în majoritatea ţărilor UE, cu atât mai necesară în condiţiile modestei puteri de cumpărare a romanilor.
“Experienţa altor state care au instituit astfel de taxe (Danemarca, Belgia, Franţa, Ungaria) nu probează nici cel mai mic efect asupra ţintei pretinse (îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei), ci mai degrabă redirecţionarea consumatorilor către produse mai ieftine şi mai slabe calitativ şi nutriţional, însoţită de stimularea comerţului transfrontalier şi a economiei subterane. În lipsa unor date mai precise, Romalimenta nu se lansează în dezbateri şi în ipoteze privind cuantificarea impactului materializării unui astfel de proiect. Suntem convinşi că dialogul urgent şi direct cu conducerea Ministerului Sănătăţii va contribui la găsirea căilor eficiente de îmbunătăţire a sănătăţii publice”, se mai precizează în comunicatul semnat de Sorin Minea, preşedintele Federaţiei.
Romalimenta, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, alături de organizaţii medicale şi sportive, derulează un program educaţional multianual “Şi eu trăiesc sănătos”, având ca scop educarea copiilor în direcţia unui stil de viata sănătos cuprinzând atât nutriţia echilibrată, cât şi mişcarea zilnică. Programul este un exemplu de parteneriat public privat ţintit direct şi eficient către cea mai preţioasă resursă a tarii-tineretul.