În trimestrul al treilea din acest an, România a avut cele mai mari creşteri de preţuri la alimente din Uniunea Europeană (UE), respectiv de 33%, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).
“Intenţia noastră este să mişcăm privirea spre media anuală inflaţiei pentru a nu fi influenţaţi. La 33% creşteri, ponderea alimentelor în indicele preţurilor de consum este mai mare decât în Bulgaria, unde este 26%. Cu toate acestea, nu cred că avem o structură de consum diferită faţă de Bulgaria”, a afirmat Isărescu.
Potrivit guvernatorului, sectorul legume-fructe românesc a avut variaţii enorme de preţuri, fapt care a influenţat inflaţia în sens negativ.
“(...) factorul legume-fructe, care a avut asemenea variaţii, ne-a dus la o inflaţie mai mică, de 2%, în mai şi iunie, iar presa şi analiştii ne solicita să coborâm dobânda. Acum aceleaşi legume şi fructe cu variaţii enorme, a condus la o inflaţie de peste 5%. Probabil că aceiaşi analişti ne solicită acum să majorăm dobânda. Pentru legume, fructe, ouă, din anul trecut şi până luna mai anul acesta, efectul a fost negativ, în sensul că preţurile au scăzut, deci preţurile volatile au contribuit la scăderea inflaţiei, dar după aceea creşterea de preţuri a fost semnificativă.”, a spus Mugur Isărescu. sursa: Agerpres