Fermierii din întreaga ţară au fost afectaţi în acest an de secetă. Diferenţa a fost dată doar de gradul de afectare a culturilor. În timp ce unii au suferit diminuări mari de recolte, alţii au scăpat mai ieftin.
Una este să obţii 3.600 kilograme de porumb la hectar şi alta este să recoltezi doar 2.000 kg/ha. De aici rezultă şi diferenţele de rentabilitate între agricultori. Unii spun că se mulţumesc şi cu 1,2 lei/kg, alţii spun că doar de la 1,5 lei/kg în sus îşi acoperă integral costurile.
Alin Torj, director de marketing la societatea agricolă Torja SRL, localitatea Inand, comuna Cefa, judeţul Bihor, afirmă că în anii obişnuiţi se obţin producţii de porumb cuprinse între 10.000 şi 12.000 kg/ha. Din acest punct de vedere, ceea ce s-a întâmplat în 2012, când s-a reportat o recoltă de 2.000 kg/ha, poate fi asimilat unui eşec. „În 2012, am avut o producţie medie de porumb de 2.000 kg/ha. Dacă ne gândim că noi, de obicei, obţinem producţii de peste 10.000 kg/ha şi până la 12.000 kg/ha, putem spune că 2012 a fost un an slab. Cu doar un an în urmă am avut 9.000 kilograme de porumb la hectar, într-un an în care, haideţi să spunem, cam toţi agricultorii au câştigat”, declară Alin Torj.
Floarea soarealui are preţ mai bun
În ceea ce priveşte floarea soarelui, scăderea de producţie este mai mică. „În 2011 am obţinut 2.400 kg/ha, pe când în 2012 am recoltat 2.200 kg/ha. Deci, aici nu avem o discrepanţă între producţii aşa mare”, afirmă Alin Torj.
De altfel, cu floarea soarelui lucrurile stau mult mai bine din punct de vedere financiar. „Pentru cultura de floarea soarelui, 2012 este, iată, un an foarte bun. Consider că un preţ de 2,2 lei kilogramul de floare este bun”, susţine Alin Torj.
Având în vedere că la porumb preţul este într-o uşoară scădere, interlocutorul nostru declară că societatea bihoreană încă mai poate aştepta cu valorificarea. „Opinia mea este că la porumb preţurile vor creşte. Ne uităm la ce se întâmplă în SUA, dar şi pe alte pieţe, care suferă de producţii mult diminuate, ceea ce înseamnă că cererea va determina creşteri de preţuri. De aceea, noi dorim să mai aşteptăm cu valorificarea. De altfel, până acum n-am vândut nimic”, spune Alin Torj.
„Vedem că preţul porumbului a crescut de la 0,9 lei kilogramul la 1 leu kilogramul şi chiar a depăşit uşor 1,2 lei. Apoi a urmat o scădere mică. Noi am decis să mai aşteptăm, apreciind că, de exemplu, la 1,5 lei kilogramul am putea decide să vindem. Dacă am valorifica la 1,5 lei kilogramul, atunci ne-am acoperi sigur costurile din 2012”, a concluzionat Alin Torj.
Societatea bihoreană a recoltat anul acesta 400 hectare de porumb, respectiv 400 hectare de floarea soarelui.