Preţurile la bere ar putea să crească în luna august cu câteva procente, maximum 5%, a declarat, preşedintele Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România, Vifor Verşescu.
„În general, distribuţia berii pe ambalaje reflectă starea de sărăcie a românilor. Berea ar trebui să fie şampania muncitorului, dar, oamenii, neavând bani, sigur că au redus de la bere. Faptul că în România PET-ul reprezintă peste 50% din consumul de bere reflectă gradul de sărăcie al românului. Şi faptul că românul bea berea acasă, nu o bea la terasă. Deci, în România cam 70% din consumul de bere este berea care se bea acasă, iar 30% la restaurante, terase etc. În Europa, este invers”, a explicat reprezentantul PSIPBR.
În general preţurile la bere cresc de câte 2-3 ori vara, cam de la sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai, iar ultima oară eventual la final de august. „Noi încercăm să le creştem în limite foarte mici şi ele cresc în general vara de două ori, maximum de trei ori, însemnând de la sfârşitul lui aprilie - mai. Ultima oară poate fi în final de august, iar restul de 8-9 luni suntem nevoiţi să mergem pe acelaşi preţ pentru a putea să menţinem volumele pe care le programăm spre desfacere. Poate ca în august să mai crească puţin preţul, câteva procente, un 5%, dar în general evităm să creştem dacă nu este absolut necesar”, a spus Verşescu.
El şi-a exprimat speranţa ca în 2011 să fie producţie bună la orz, malţ şi hamei, astfel încât preţul să se menţină la nivelul celui de anul trecut.
În 2010, contextul economic instabil a determinat o scădere a pieţei berii cu 3,5% faţă de anul precedent, atingând un volum total de circa 17 milioane de hectolitri, potrivit Asociaţiei Berarii României. Consumul de bere pe cap de locuitor în anul 2010 a scăzut la 78 de litri, continuând trendul descendent început în anul 2009.
Ca preferinţe ale consumatorilor în ceea ce priveşte ambalajul, potrivit Asociaţiei Berarii României, PET-ul deţine o pondere de 49,3%, sticla 31,7%, doza 16%, iar draught-ul 3%.
sursa: Agerpres