Sute de pălincii funcționează la ora actuală în județul Satu Mare. Pălinca specifică acelei zone este recunoscută drept o licoare aparte.
Dincolo de gustul special stau secrete și curiozități pe care Felician Pop, director al Centrului de Creație Satu Mare, le dezvăluie în cartea sa intitulată Povestea pălincii.
Se pune că cea mai bună pălincă ar fi cea din Țara Oașului, iar explicația ar sta în faptul că în această zonă se coc cele mai bune prune, ingredientul de bază al acestei tării. Pălinca de Satu Mare este tare, dură și cu o aromă aparte. Dacă ne uităm înapoi în istorie, distilarea pălincii este atestată din secolul al XVI-lea în Oaș, aceasta fiind încă de pe atunci cea mai populară băutură printre localnici. Scriitorul Felician Pop este convins că pălinca de Satu Mare și-a câștigat renumele în perioada comunistă, când sătmărenii își „achitau” obligațiile în Capitală oferind un litru de pălincă.
Controversele și secretele pălincii
Ca orice subiect încărcat de legendă, pălinca își are controversele sale. Acestea s-au conturat în primul rând în jurul denumirii: în sudul țării, mulți îi spun palincă, în timp ce în nord se folosește termenul de pălincă. Felician Pop afirmă că termenul de palinka apare în documente încă din 1630, el fiind de proveniență slovacă și ajungând în aceste zone pe filieră maghiară.
Cel mai important secret al unui producător de pălincă îl reprezintă calitatea fructelor. Pălinca poate fi realizată din pere pădurețe, pere, gutui, vișine, piersici, caise, cireșe, mere și chiar soc sau măceșe. Însă, niciunul dintre aceste fructe nu se apropie de renumele pălincii tradiționale de prune.
Un alt secret ar fi clima din țara noastră, care conferă fructelor o savoare aparte și un surplus de vitamine. „Compoziția solului, pantele mai mult sau mai puțin însorite, ariditatea solului și umiditatea au un efect hotărâtor asupra pălincii. Există teoria conform căreia cea mai bună pălincă din lume este cea de prune din nord-vestul țării”, declară Felician Pop.
Și distilarea ascunde secrete care se simt în calitatea pălincii. „Se pare că distilarea ar fi fost inventată de călugării de la începutul Evului Mediu, pentru obținerea de elixiruri și poțiuni în scop medicinal”, a mai explicat scriitorul, citat de Agerpres. Astăzi, în majoritatea pălinciilor, băutura produsă după metode tradiționale are în medie sub 60 de grade. Unitatea de măsură este numărul mărgelelor de pe marginea paharului, experții stabilind după mărgele când este bine distilată. Dacă acestea rezistă cel puțin un minut într-un pahar agitat puternic, procesul se apropie de final.
Tradiția se îmbină astăzi cu tehnologia modernă în crearea acestei licori care a devenit unul dintre produsele românești reprezentative în lume.