În judeţul Timiş, majoritatea fermierilor vând porumbul la preţul de 1,3 lei/kg. Este un preţ bun, dar care nu poate acoperi în totalitate pierderile suferite din cauza secetei şi costurile cu înfiinţarea noilor culturi de toamnă, spun agricultorii.
Culturi compromise în proporţii de peste 60%
După ce anul trecut a înregistrat producţii foarte bune la cereale, fermierul timişean Valentin Kovacs spune că acum are recorduri „negative” la recoltele de porumb şi floare.
„E dezastru. Anul trecut am avut producţii record la cereale şi anul acesta am tot record, însă negativ. Undeva la 60-70% din cultura de porumb şi floarea soarelui a fost compromisă”, ne-a spus Valentin Kovacs. Fermierul a cultivat porumb pe 110 ha, floarea soarelui pe 60 ha, iar soia - 60 ha.
Producţia de soia este de zece ori mai mică decât cea de anul trecut
Deşi se aştepta la producţii mai slabe decât cele din anii anteriori, Valentin Kovacs nu a prevăzut că la unele culturi ar putea avea recolte şi de zece ori mai mici.
„Producţiile vor fi mult sub cele de anul trecut, la porumb mă aştept undeva la 2.500 kg/ha, la floarea soarelui undeva la 800-1.000 kg/ha, iar la soia, dacă scot 300-400 kg/ha e bine, de zece ori mai puţin decât anul trecut, când am avut 3 tone/ha. Încă nu am început recoltarea, doar la siloz am tocat 40 ha de porumb. Nici nu voi putea onora contractele stabilite pentru valorificare, pentru că nu voi avea cu ce”, adaugă fermierul din Lugoj.
Preţul cerealelor nu acoperă pierderile
Producţiile mici generează, în general, preţuri mari. Însă, atunci când costurile cu înfiinţarea culturilor cresc pe fondul condiţiilor neprielnice, preţul bun nu poate acoperi în totalitate pierderile. „Am primit oferte de preţuri între 2,2 şi 2,4 lei/kg pentru soia şi floarea sorelui, iar la porumb 1,3 lei/kg, indiferent de umiditate. Deşi par bune, preţurile nu sunt destul de mari, raportat la condiţiile actuale şi la costurile cu înfiinţarea unui hectar de cultură”, spune Valentin Kovacs.