Fermierii timişeni au finalizat lucrările de recoltare a porumbului. Recolta, mai slabă decât cea de anul trecut, se vinde la preţ bun, iar agricultorii susţin că porumbul are cea mai sigură piaţă.
Deşi a respectat tehnologia ca şi până acum, seceta l-a... „înfrânt” pe Fănel Emil Popa, reprezentant al Grupului de producători din localitatea Bodo, judeţul Timiş.
Acesta spune că, în 2012, faţă de 2011, în 2012, Grupul de producători din Bodo a înregistrat o scădere a producţiei de porumb de la 5.600 kg/ha la 3.600 kg/ha. „Am suferit o diminuare destul de mare a recoltei, comparativ cu anul trecut. Am aplicat o tehnologie adecvată, numai că n-am putut să limităm foarte mult efectele lipsei precipitaţiilor. Oricum, eu cred că mai mult de atât nu putem face. Dacă ne gândim că unii fermieri au recoltat 500 de kilograme de porumb la hectar, putem să ne considerăm favorizaţi”, afirmă Fănel Emil Popa.
Porumbul se va stabiliza la 1 leu/kg
Chiar dacă au suferit pierderi de producţie în 2012, preţurile la porumb au ţinut cu agricultorii. „Într-adevăr, anul acesta putem spune că am fost ajutaţi de preţurile la porumb, altfel eram pe pierdere. Aşa, cu producţia noastră, ne-am putut scoate costurile, obţinând, în plus, un mic profit”, apreciază Fănel Emil Popa.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, timişeanul consideră că acestea se vor stabiliza, probabil, prin februarie 2013. „După părerea mea, piaţa porumbului este cea mai sigură piaţă. Aici există suficienţi beneficiari astfel încât fermierii să aibă cum să-şi valorifice marfa. Legat de preţuri, probabil că prin februarie 2013 porumbul se va stabiliza la 1 leu kilogramul”, consideră Fănel Emil Popa. Grupul de producători Bodo a avut anul acesta 200 hectare de porumb.