Anul agricol imprevizibil şi capricios le-a adus fermierilor producţii mici şi preţuri mari. Aceştia au însă o întrebare: care sunt tendinţele şi cum va evolua piaţa cerealelor?
Preţurile la cereale au stagnat ori chiar au scăzut
„După cum se poate vedea, în ultimele zile, preţurile la cereale au stagnat ori chiar au scăzut. Care este explicaţia? Destul de simplă, după mine. Ceea ce se întâmplă este urmarea firescă a faptului că piaţa a ajuns la o anumită saturaţie. S-a făcut o evaluare a stocurilor, a cererii şi ofertei şi iată că urmarea este scăderea preţurilor”, susţine Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
Acesta susţine că în perioada imediat următoare tendinţa preţurilor este aceea de a reflecta piaţa reală. „Eu cred că preţurile vor scădea uşor, ca tendinţă. De fapt, preţurile acestea arată normalitatea, arată piaţa reală. Rămâne să vedem exact cât de mult şi până când”, declară Viorel Matei.
O piaţă instabilă
În acelaşi timp însă, reprezentantul producătorilor agricoli spune că, de regulă, în luna martie preţurile cresc din nou. „De obicei, prin luna martie preţurile saltă. Deci, cei care pot să stea până atunci ar putea avea de câştigat, cine ştie? În ceea ce mă priveşte, eu n-aş putea sfătui pe cineva care are cereale de vândut şi datorii de plătit să aştepte până în martie. Cred că cel mai rentabil ar fi să vândă acum, scapă şi de dobândă şi îşi achită datoriile acum şi nu mai târziu. Asta e părerea mea”, susţine Viorel Matei.
Philippe Deguille, administrator Alsace Farm Buziaş din judeţul Timiş spune că îi este greu să prognozeze cum vor evolua preţurile la cereale, dar optează mai degrabă pentru o creştere decât pentru o scădere. „Cred că chiar în prezent preţurile au scăzut din cauză că acum se recoltează şi e oarecum firesc să fie aşa: când toţi producătorii recoltează, preţurile scad. Din ceea ce se vede acum pe piaţă, eu apreciez că în decembrie este foarte posibil ca preţurile la cereale să crească”, anticipează administratorul Alsace Farm.
Botănoiu: Observ o mare agitaţie pe bursă
Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii (MADR) vorbeşte despre o piaţă extrem de agitată. „Nu ştiu ce să spun de preţuri, pentru că este greu de prevăzut. Dar vă pot spune că observ o mare agitaţie pe bursă, unde sunt multe variaţii. O parte din fonduri se retrag, altele cresc. Rămâne să vedem ce se va mai întâmpla pe piaţa cerealelor”, afirmă Daniel Botănoiu.
Reprezentantul MADR susţine că aceasta nu este perioada optimă pentru comercializare. „Nu cred că acum este momentul pentru vânzari de cereale. Eu cred că fermierii mai pot aştepta, deoarece aceasta nu este perioada optimă pentru comercializare”, punctează Daniel Botănoiu.