În acest an, seceta a adus României pierderi la producţia de cereale în valoare de până la 2,5 - 3 miliarde euro, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.
“Nu putem vorbi de pierderile agricultorilor pentru că acest lucru este greu de estimat. Ar trebui să iei fiecare agent economic ca să vezi în ce situaţie se află. Noi vorbim de pierderile de producţie la toate cerealele, care se duc în acest an la 2,5 - 3 miliarde de euro”, a spus Baciu.
Producţii mai mici cu 80%
Preşedintele LAPAR a precizat că producţia medie la hectar a scăzut în acest an la floarea soarelui cu 50%, iar la porumb cu 80%, comparativ cu anul 2011.
“Floarea soarelui este recoltată în proporţie de 80%, deci putem estima o producţie medie de 1.400-1.500 kilograme la hectar, adică cu 50% mai puţin decât anul trecut. La porumb s-a terminat recoltatul în sudul ţării şi a început în nord, dar se estimează între 2.000 - 2.500 kilograme la hectar, care se raportează la o producţie cu 70-80% mai scăzută decât în 2011”, a spus Baciu.
Preţurile cresc pe toate "fronturile"
Potrivit acestuia, seceta va aduce inevitabil o creştere a preţurilor la alimente, acest fenomen fiind influenţat şi de ceea ce se întâmplă la nivel mondial.
“La nivel mondial sunt producţii foarte mici la toate culturile. Numai dacă ne raportăm la producţia mondială de porumb, aceasta este undeva cu 25-30 de milioane de tone mai mică decât în 2011, iar consumul este în creştere datorită creşterii cerinţei de biocombustibili. Preţurile alimentelor vor creşte cu siguranţă pentru că nu ştim dacă se va acoperi necesarul de cereale atât pentru consumul uman cât şi cel animal. Pe lângă scumpirea cerealelor vor mai fi influenţe prin scumpirea energiei, a gazelor, prin devalorizarea leului. Obligatoriu o să crească şi preţurile la produsele din carne şi din lapte”, a spus Baciu.
Şeful LAPAR a subliniat că statul a încercat să ajute fermierii cu 100 de lei pe hectar, sumă care nu poate fi folosită decât pentru “15 litri de motorină pe hectar sau o ladă de banane”. sursa: Agerpres