România subvenţionează la ora actuală autoconsumul, pentru că doar 40% din suprafaţă se lucrează în formă organizată şi intră în circuitul economic, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti.
„Nu am înţeles niciodată de ce subvenţionăm pe cineva care nu dă nimic în schimb. Jumătate din suprafaţa României o bugetăm fără să se întoarcă un leu înapoi, pentru că doar 40-45% din suprafaţa României se lucrează în formă organizată şi numai producţiile acestea contribuie la buget. Consider că producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă, ori intră foarte puţin, cu săculeţul şi căuşul. Restul este autoconsum. Noi subvenţionăm autoconsumul şi ne întrebăm de ce nu încasăm bani la buget”, a spus Baciu.
Strategii "de la mic la mare"
Preşedintele LAPAR a subliniat că agricultura ar trebui să aibă o strategie pentru fermele mari şi una pentru fermele mici, ambele forme urmând să fie sprijinite în funcţie de ceea ce pot oferi fiecare.
„Cred că într-o strategie pentru fermele mari, acestea ar trebui sprijinite pentru dezvoltare şi inovaţie, pentru mărirea capacităţii de dezvoltare, ca să poată sta la masa negocierilor cu ceilalţi exportatori. În strategia pentru cei mici, aceştia ar trebui încurajaţi să se asocieze, să facă grupuri de producători să-şi vând marfa şi o parte din valoare adăugată să le rămână lor. Ceea ce se întâmplă la APIA sau la APDRP, cu subvenţii în fermele de subzistenţă, eu nu pot să înţeleg. Dăm nişte bani de pomană, pe melci şi pe te miri ce, pe care îi cheltuim aiurea şi ne plângem că nu avem bani. Păi îi gestionăm prost”, a spus Laurenţiu Baciu.
sursa: Agerpres