Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2010 faţă de anul 2009 a fost 101,0% pe total, 106,6% la producţia vegetală şi 93,2% la producţia animală.
Producţia ramurii agricole a crescut în anul 2010 comparativ cu anul precedent, datorită producţiei vegetale. Pe regiuni, s-au înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Vest şi Sud-Est şi diminuări în restul regiunilor de dezvoltare cauzate de scăderea producţiei animale.
Valoarea producţiei ramurii agricole a fost în anul 2010 de 64,453 miliarde lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia şi Nord-Est, iar cele mai mici în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, conform datelor definitive publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2010 contribuind cu doar 0,9% la valoarea producţiei ramurii agricole la nivel naţional. Structura valorii producţiei ramurii agricole în anul 2010 este asemănătoare cu cea din anul precedent.
Producţia vegetală mai mare în Sud-Muntenia
La producţia vegetală ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia (18,4%), Sud-Est (16,9%) şi Nord-Est (15,9%), iar la producţia animală, regiunilor de dezvoltare Nord-Est (18,7%), Sud-Muntenia (17,0%) şi Nord-Vest (14,7%).
Producţia ramurii agricole a crescut în 2010 cu 1% pe total, faţă de anul precedent, producţia vegetală majorându-se cu 6,6%, în timp ce producţia animală a scăzut cu 6,8%.
Creşterea producţiei vegetale, înregistrată în cinci regiuni de dezvoltare variază între 34,8% în regiunea de dezvoltare Vest şi 0,3% în regiunea de dezvoltare Nord-Est.
Scăderi mai mari la producţia animală
Scăderi la producţia vegetală sunt în trei regiuni de dezvoltare şi variază între 6,2% în regiunea de dezvoltare Nord-Vest şi 1,4% în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.
La producţia animală scăderile s-au situat între 27,6% în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov şi 4,9% în regiunea de dezvoltare Centru. Singura creştere s-a realizat în regiunea de dezvoltare Vest.
Surse statistice: Cercetările statistice anuale privind suprafaţa cultivată, suprafaţa recoltată, producţia agricolă vegetală şi animală, cercetările statistice privind serviciile agricole de mecanizare, chimizare, de îmbunătăţiri funciare şi de ameliorare şi reproducţie în zootehnie şi lucrarea „Valoarea producţiei ramurii agricole pe produse şi grupe de produse”.