Cartofii, fasolea boabe şi alte legume şi conserve de legume s-au scumpit cel mai mult în februarie 2013, comparativ cu luna precedentă, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit INS, în februarie, faţă de ianuarie 2013, preţurile produselor alimentare au crescut, în medie, cu 0,42%. Cele mai importante majorări de preţuri s-au înregistrat la cartofi - plus 3,98%, fasole boabe şi alte leguminoase - plus 2,98%, alte legume şi conserve din legume - plus 2,33% şi fructe proaspete - plus 1,13%, în timp ce scăderi de preţuri s-au consemnat la ulei comestibil - minus 0,69%, miere de albine - minus 0,3%, lapte de vacă - minus 0,16%, zahăr - minus 0,11%, citrice şi alte fructe meridionale - minus 0,05%, conserve din carne - minus 0,01%.
În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, care au crescut în februarie cu 0,42%, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cărţi, ziare şi reviste - plus 2,48% şi combustibili - plus 1,31%.
Rata anuală a inflaţiei în februarie 2013 a fost de 5,65%, iar cea lunară de 0,34%.