Doi dintre cei mai mari producători de cereale din lume, India şi China, ar putea deveni până în 2050 importatori net de cereale şi carne, în timp ce Rusia, Canada şi SUA ar putea domina piaţa exporturilor, potrivit unui studiu elaborat de International Food Policy Research Institute (IFPRI).
„În următorii 40 de ani, vor interveni schimbări importante în ceea ce priveşte furnizorii tradiţionali ai anumitor cereale, cea mai expusă fiind piaţa asiatică, unde populaţia va opta pentru un regim alimentar mult mai diversificat”, se arată în raportul IFPRI.
Pentru a înţelege mai bine acest fenomen, este dat exemplul Vietnamului, ţară care în anul 2000 înregistra un consum de orez pe cap de locuitor de 168 kilograme, iar în 2050 predicţiile vorbesc de un consum anual de doar 119 kilograme.
De altfel, ţările din Asia ar putea ajunge să exporte cantităţi mai mari de orez, în principal către statele africane. Totodată, analiştii susţin că cererea de materii prime va spori în zonele cel mai puţin dezvoltate, în schimb cererea pentru porumb şi alte cereale importante pentru producţia de biocombustibili va creşte substanţial în ţările dezvoltate.
Statele Unite, Canada şi Rusia vor fi în măsură să susţină producţia lor şi să rămână mari exportatori. Performanţa Australia depinde însă de condiţiile meteorologice, care au afectat în mod dramatic recoltele din ultimii ani. În schimb, Brazilia şi Argentina vor juca un rol din ce în ce mai important pe piaţa exporturilor. Toate astea, în condiţiile în care preţurile la alimente ar putea creşte cu 70 la sută până în 2050, susţin experţii IFPRI.