În primele luni ale anului 2011, importurile de cartofi, în stare proaspătă sau refrigerată, au totalizat 76.151,22 tone, fiind de peste 1,7 ori mai mari decât cele realizate în aceeaşi perioadă din 2010 (44.123 tone), dar de 8,3 ori mai ridicate decât exporturile realizate în perioada menţionată, potrivit datelor privind comerţul cu produse agroalimentare furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Valoarea acestor importuri realizate din ţările intra şi extra comunitare a depăşit, în primele şapte luni ale anului, 22,17 milioane de euro, faţă de numai 7,74 milioane de euro în perioada similară din 2010.
Potrivit datelor furnizate Agerpres, de către MADR, exporturile de cartofi au fost, în primele şapte luni, de numai 9.160,7 de tone, în valoare de două milioane de euro, în timp ce în perioada similară din 2010 încasările au depăşit 1,63 milioane euro, pentru 18.403,5 tone.
Răspândirea putregaiului inelar al cartofului în România - o bacterioză deosebit de periculoasă - a influenţat semnificativ producţia, dar şi preţurile acestui produs, care s-au majorat cu peste 50%, în 2010 şi prima parte a anului 2011.
Astfel, potrivit datelor MADR, România a obţinut, în 2011, o producţie de cartofi de 3,55 de milioane tone, în creştere uşoară faţă de cele 3,3 milioane tone în 2010. Randamentul la hectar a fost de 17,5 tone în 2011, iar suprafaţa cultivată s-a cifrat la 208.092 hectare.
Producţia de cartofi a României se situează anual între 3 şi 4 milioane de tone, cantitate suficientă pentru asigurarea consumului intern - de circa două milioane de tone anual - dar şi pentru sămânţă (circa un milion de tone), procesare şi furaje (circa 40.000 de tone).
Românii consumă anual, în medie, 92,2 kg/cartofi pe locuitor, situându-se pe locul 4 în UE. Pe primele locuri se situează Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an şi Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an.