Adama
AGRICOVER

Importăm anual soia în valoare de 150 milioane euro

Publicat: 05 decembrie 2011 - 10:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România importă anual soia şi produse din soia de peste 150 milioane euro. Astfel, intră în ţară în jur de 500 mii tone de turte din soia pentru hrana animalelor, dar şi 30 mii tone de boabe şi 4 mii tone de ulei din soia. În schimb, exportăm de doar 36 milioane euro, mai ales materie primă.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a importat anul trecut 15.626 tone de boabe de soia, în valoare de 6 milioane euro, dar şi 3.500 tone de ulei din soia, cu o valoare de 2,5 milioane euro.
Însă, cele mai însemnate importuri au fost cele de turte şi alte reziduuri din extracţia uleiului de soia, adică 435.214 tone, în valoare de  aproape 133 milioane euro.

Importăm soia din Brazilia, Argentina şi SUA, ţări cu o bogată paletă de soiuri modificate genetic
„Principalele ţări de origine pentru importuri sunt Brazilia, Argentina şi SUA, ţări unde se cultivă aproape în întregime soiuri modificate genetic”, a arătat Daniel Botănoiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură ProAgro 2011, citat de capital.ro.

Ţinând cont de faptul că necesarul de soia, în special pentru hrana animalelor, este mare, o parte a producătorilor agricoli solicită autorităţilor europene să le permită cultivarea soiurilor modificate genetic. „Demersurile noastre sunt doar pentru a cultiva, nu şi pentru consumul uman. Consider că atât timp cât permiţi consumul trebuie să permiţi şi cultivarea”, a arătat Botănoiu.

UE nu permite cultivarea de soia modificată genetic, dar permite importul
Cultivarea de soia modificată genetic în ţările membre UE este interzisă, însă este permis importul, în special pentru hrana animalelor, produsele provenind îndeosebi din SUA şi America Latină.

„În Comisia de Agricultură a Parlamentului European există un raport prin care se solicită ca statele membre să decidă dacă vor să cultive sau nu soiuri ameliorate. Pe de altă parte, în Comisia de Mediu există un alt raport care spune că nu ar trebui să se introducă aceste soiuri în cultură. Parlamentul European va trebui să medieze între cele două rapoarte şi să aprobe unul dintre ele”, a adăugat Botănoiu.

România este obligată să importe soia modificată genetic pentru menţinerea fermelor
Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, UE importă anual 40 milioane tone de soia modificată genetic pe care o consumă, România fiind obligată, de asemenea, să importe soia pentru menţinerea fermelor.

„România este obligată să importe soia pe bani grei pentru că nu are dreptul să o mai cultive de la 1 ianuarie 2007. Importăm din Brazilia ca să întreţinem fermele de animale. Politica României nu contravine legilor comunităţii europene. Din Europa suntem singura ţară care are condiţii foarte bune pentru această cultura”, spune Tabără.
sursa: capital.ro

Vizualizat: 2773 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Seceta pune în pericol recoltele din ţările riverane Dunării

Seceta pune în pericol recoltele din ţările riverane Dunării

Lipsa ploii a generat anul acesta cea mai severă secetă din ultimele decenii, nivelul apelor fluviului Dunarea a scăzut la un nivel record, seceta pune în pericol recoltele din România, Bulgaria şi Ungaria, iar această situaţie a tras un semnal de alarmă într-o bună parte din Europa centrală şi de est.

Piaţa produselor bio din România depinde de organizarea producătorilor pentru a vinde şi pe piaţa internă

Piaţa produselor bio din România depinde de organizarea producătorilor pentru a vinde şi pe piaţa internă

Piaţa produselor bio se va dezvolta şi în România dacă producătorii autohtoni se vor organiza pentru a-şi vinde produsele şi pe piaţa internă, a declarat, vineri, comisarul european Dacian Cioloş, la finalul întâlnirii oficiale pe care a avut-o cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Porumbul, soia şi bovinele - plasamente de succes în 2012

Porumbul, soia şi bovinele - plasamente de succes în 2012

În 2012, porumbul, soia şi bovinele vor fi cele mai bune plasamente dintre toate mărfurile, în contextul în care anul viitor cotaţia bunurilor tranzacţionate pe pieţele internaţionale nu va creşte spectaculos, potrivit analiştilor băncii americane Morgan Stanley, scrie zf.ro. 

Culturile de toamnă nu s-au dezvoltat suficient pentru intrarea în iarnă

Culturile de toamnă nu s-au dezvoltat suficient pentru intrarea în iarnă

Cele peste 60.000 de hectare cultivate cu grâu, rapiţă şi orz de toamnă intră în iarnă fără să ajungă la o dezvoltare normală, în judeţul Buzău.

România, pe locul 8 în UE27 la valoarea producţiei agricole, în 2010

România, pe locul 8 în UE27 la valoarea producţiei agricole, în 2010

Producţia agricolă a situat România pe locul opt în UE-27 în anul 2010, cu o valoare de 14,234 miliarde euro, exprimată în preţuri de bază la nivelul anului 2009 (valori estimative), potrivit unei analize comparative privind economiile României şi a Uniunii Europene, realizată de consilierul de stat al primului ministru, Andreea Paul Vass.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii