România importă anual soia şi produse din soia de peste 150 milioane euro. Astfel, intră în ţară în jur de 500 mii tone de turte din soia pentru hrana animalelor, dar şi 30 mii tone de boabe şi 4 mii tone de ulei din soia. În schimb, exportăm de doar 36 milioane euro, mai ales materie primă.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a importat anul trecut 15.626 tone de boabe de soia, în valoare de 6 milioane euro, dar şi 3.500 tone de ulei din soia, cu o valoare de 2,5 milioane euro.
Însă, cele mai însemnate importuri au fost cele de turte şi alte reziduuri din extracţia uleiului de soia, adică 435.214 tone, în valoare de aproape 133 milioane euro.
Importăm soia din Brazilia, Argentina şi SUA, ţări cu o bogată paletă de soiuri modificate genetic
„Principalele ţări de origine pentru importuri sunt Brazilia, Argentina şi SUA, ţări unde se cultivă aproape în întregime soiuri modificate genetic”, a arătat Daniel Botănoiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură ProAgro 2011, citat de capital.ro.
Ţinând cont de faptul că necesarul de soia, în special pentru hrana animalelor, este mare, o parte a producătorilor agricoli solicită autorităţilor europene să le permită cultivarea soiurilor modificate genetic. „Demersurile noastre sunt doar pentru a cultiva, nu şi pentru consumul uman. Consider că atât timp cât permiţi consumul trebuie să permiţi şi cultivarea”, a arătat Botănoiu.
UE nu permite cultivarea de soia modificată genetic, dar permite importul
Cultivarea de soia modificată genetic în ţările membre UE este interzisă, însă este permis importul, în special pentru hrana animalelor, produsele provenind îndeosebi din SUA şi America Latină.
„În Comisia de Agricultură a Parlamentului European există un raport prin care se solicită ca statele membre să decidă dacă vor să cultive sau nu soiuri ameliorate. Pe de altă parte, în Comisia de Mediu există un alt raport care spune că nu ar trebui să se introducă aceste soiuri în cultură. Parlamentul European va trebui să medieze între cele două rapoarte şi să aprobe unul dintre ele”, a adăugat Botănoiu.
România este obligată să importe soia modificată genetic pentru menţinerea fermelor
Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, UE importă anual 40 milioane tone de soia modificată genetic pe care o consumă, România fiind obligată, de asemenea, să importe soia pentru menţinerea fermelor.
„România este obligată să importe soia pe bani grei pentru că nu are dreptul să o mai cultive de la 1 ianuarie 2007. Importăm din Brazilia ca să întreţinem fermele de animale. Politica României nu contravine legilor comunităţii europene. Din Europa suntem singura ţară care are condiţii foarte bune pentru această cultura”, spune Tabără.
sursa: capital.ro