Cultivatorii de cereale păioase, din Republica Moldova, nu se grăbesc să comercializeze cerealele din recolta nouă şi aşteaptă să crească preţul de cumpărare, anunţă specialiştii de la AGROinform.
Producătorii agricoli preferă să depoziteze, decât să vândă, recolta nouă de cereale. Aceasta, chiar dacă toţi au nevoie acum de bani pentru a procura motorină, piese de schimb, etc. Mijloacele le pot obţine din comercializarea cerealelor recoltate.
Mai mult, nu a mai rămas mult timp până când agenţii economici vor trebui să achite şi prima rată din impozitul funciar, dar şi alte taxe, precizează specialiştii.
Potrivit acestora, multe firme specializate în exportul de cereale, dar şi cumpărători locali au anunţat că preţul de start pentru o tonă de rapiţă este de 7.000lei/tona, TVA inclus, iar pentru orz este de 2.200 lei/tona.
În anul 2010, preţul de start la orz a fost de 1.800 lei/tona. Deşi în anul 2011, preţul e mai mare, producătorii susţin că acesta nu acoperă acele scumpiri, ce s-au produs în anul curent. Preţul minim aşteptat de producătorii agricoli este de 2.400 lei pentru o tonă de orz.
Cât despre preţurile la grâu, se vorbeşte de un preţ minim de 2.500 de lei.
Aliona Mandatii, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor de Cereale, Replublica Moldova, a declarat, anterior, că ridicarea de la 1 iulie 2011 de către Rusia a embargoului la exportul de grâu a provocat o scădere cu circa 15% a preţului grâului pe piaţa Republicii Moldova.
sursa: adevărul.ro