Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, statul ar încălca normele Uniunii Europene dacă s-ar aloca resurse financiare pentru administrarea depozitelor de cereale.
„Piaţa reglează preţurile”
La ideea de construcţie a unei societăţi, la nivel local, care să aibă contracte cu autorităţile locale pentru înfiinţarea de depozite şi să achiziţioneze marfa direct de la producători ministrul agriculturii a spus că fondurile şi organizarea sunt elementele esenţiale, dar care, ne lipsesc cu desăvârşire.
„Avem nevoie de fonduri pentru a administra o astfel de societate. Apoi, nu va funcţiona acest tip de societate, cum nu au funcţionat nici economatele. Piaţa reglează preţurile. Problema este de organizare, avem 5 milioane de tone de legume acum, de ce nu se valorifică aşa cum trebuie? Oamenii noştri nu ştiu să se organizeze. Sunt în construcţie acum depozite cu o capacitate de peste 2 milioane de tone la cereale şi peste 250.000 de depozite noi de legume şi fructe. Pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe trei categorii, toţi producătorii sunt sprijiniţi să îşi construiască depozite de legume şi fructe”, a declarat ministrul, pentru puterea.ro.
Silozurile pentru cereale – un subiect „delicat”
Potrivit ministrului Agriculturii, costurile depozitării producţiei sunt foarte mari, iar decontarea... dificil de obţinut.
„Se spune că statul trebuie să facă silozuri şi să ţină grâul pentru nu ştiu cine. (...) După privatizarea Romcereal, o treime din active au rămas la stat, au fost silozurile care au rămas pe cele mai bune puncte, porturi sau gări, care s-au dat ulterior tocmai datorită faptului că funcţionarea silozurilor era foarte scumpă la stat. Cine decontează costurile depozitării producţiei pentru primăvară? Aici este o prostie uriaşă, pentru că nici măcar nu sunt respectate regulile Uniunii Europene. Eu ies în piaţă în primăvară cu grâu, dar nu-l pot da Rompanului, trebuie să-l scoatem la licitaţie”, a spus Tabără.
Piaţa grâului nu are nevoie de intervenţii
Anul trecut s-a dovedit că nu era nevoie de nici o intervenţie pe piaţa grâului, iar acum cu atât mai mult nu este nevoie de nici o intervenţie decât în condiţiile în care eu, producător agricol, vând sub preţul pieţei.
Valeriu Tabără a subliniat că „nu suntem acum sub preţul de cost şi sub media europeană, din contră, ne situăm la un preţ aproape dublu faţă anul trecut, în această perioadă. Statul nu reglementează preţul şi nu pune povara pe producătorul român. El trebuie să vină şi să vândă în piaţă ca oricare producător din lume. (...)Chiar dacă a crescut preţul grâului, preţul pâinii nu se va majora foarte mult. (...) Dacă creşte importul este vina procesatorilor, nu statul le asigură grâul”.
În Ialomiţa grâul de vinde cu 0,60 lei/kg
În Ialomiţa „piaţa grâului este oarecum liniştită”, ne-a spus, Marin Nedu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice.
„Preţul grâului se situează în jurul valorii de 0,60 – 0,70 lei/kg, în funcţie şi de calitatea acestuia. Cei care au nevoie de bani vând, însă majoritatea producătorilor aşteaptă. Rămâne de văzut, dacă din octombrie va începe mişcarea, odată cu exporturile”, a adăugat, Marin Nedu.