Dacă la recoltarea grâului fermierii spuneau că preţul acestuia este prea mic pentru a-şi valorifica recolta, acum situaţia este cu totul alta. Seceta prelungită a redus considerabil suprafeţele însămânţate cu grâu în această toamnă, ceea ce va determina o creştere a preţului în primele luni din 2012, spun fermierii.
„Am recoltat peste 1000 tone de grâu în vara lui 2011, grâu pe care l-am depozitat şi l-am vândut ulterior. În vară l-am dat cu 0,70 lei/kg, cu 0,80 lei/kg grâul de sămânţă, iar acum recent am vândut cu 0,71 lei/kg, dar preţul va creşte”, spune Doru Zbucea, fermier din judeţul Alba.
Grâul de panificaţie - minim 1 leu/kg în 2012
Fermierii care şi-au depozitat la loc sigur cerealele sunt sfătuiţi de către colegii lor de breaslă să mai aştepte, pentru că preţurile vor creşte, dată fiind şi situaţia dificilă din această toamnă, cauzată de seceta pedologică instalată în majoritatea zonelor ţării.
„Cine reuşeşte să îşi ţină grâul până în primăvara lui 2012 va avea de câştigat fiindcă preţul va fi mai mare, având în vedere că şi ceea ce s-a semănat s-a făcut în condiţii de uscăciune, fiindcă nu a mai plouat de 3-4 luni de zile. Am semănat rapiţă pe 110 hectare, dar nu a răsărit şi am reînsămânţat întreaga suprafaţă cu grâu. De asemenea, grâul semănat pe 345 ha, ce nu a germinat, nu mai are şanse pentru că temperaturile sunt deja foarte mici, iar seminţele care au germinat, s-au uscat apoi. Un grâu de panificaţie cu peste 22% gluten, deci un grâu la stas, va ajunge la cel puţin un leu, la începutul lui 2012”, a adăugat fermierul ardelean.
Culturile de soia şi floarea soarelui – alternativa fermierilor
Unii dintre fermieri au dat deja toată recolta la export. Este cazul lui Valentin Kovacs, fermier din judeţul Timiş care a vândut grâul cu 0,90 lei/kg. „Am dat întreaga recoltă la export cu preţul de 0,90 leo/kg. Dar consider că preţul se va ridica foarte tare. Şi când spun asta mă bazez pe faptul că în toamna aceasta, în zona de vest cel puţin 30% din culturile de toamnă sunt compromise, iar cutura de grâu care a răsărit se usucă. Tot din cauza lipsei de precipitaţii 10% din culturi distrug rozătoarele. Toate aceste condiţii vor împinge sus preţul grâului, undeva la 1,20 lei/kg”, ne-a declarat fermierul.
Nu există o aşa mare rezervă naţională de grâu, astfel încât preţul grâului să nu crească în 2012, spun fermierii. „România nu poate vorbi la ora actuală de stocuri mari de grâu, având în vedere cerinţele pentru export. Date fiind condiţiile din această toamnă, eu mă voi axa mai mult pe culturile tehnice anul viitor, voi cultiva soia şi floarea soarelui, pentru că la soia am avut afacere bună şi anul acesta”, a adăugat Kovacs.