Inginerul Petre Grigore are o exploataţie agricolă în apropierea municipiului Galaţi, ce însumează peste 1.200 ha, ocupate cu cereale, plante tehnice şi legume. Pentru cultivator, 2012 a fost un an nici excepţional, nici prost, ci normal.
De pe cele 450 ha înfiinţate cu grâu a obţinut o medie de 5.200 kg/ha, orzul pentru bere semănat pe 200 ha a dat 3.800 kg/ha, iar de pe 90 ha cu rapiţă a cules 2.500 kg/ha. De asemenea, floarea-soarelui şi porumbul promit o recoltă mulţumitoare.
Petre Grigore a vândut tot grâul mai bine decât alţii, înainte de scăderea preţului: „Acum, pe piaţă, este 60 bani/kg, eu l-am dat cu 0,70 lei. De asemenea, rapiţa şi orzul le-am vândut la un preţ aproape de normal: 1,6-1,7 lei/kg pentru rapiţă, iar orzul, cu 0,8-0,85 lei/kg. Şi a fost bine. Unii au vândut recolta, alţii au depozitat-o; aceştia din urmă s-ar putea să aibă surpriza neplăcută să facă o cheltuială în plus cu depozitarea”, a declarat Grigore.
Anul trecut, Grigore a pierdut pentru că a ţinut recolta de porumb pe stoc. La început s-a vândut cu 1,1 lei/kg, dar stocându-l în depozitul societăţii lui, de 4.000 de tone, a scăzut preţul, aşa că l-a comercializat cu 0,9 lei/kg. Depozitarea l-a costat 15 bani/kg. Deci, a ieşit în pierdere pentru că, în final, kilogramul de porumb a fost calculat la 75 de bani/kg.
Piaţa produselor agricole este o anomalie
Fermierul Petre Grigore susţine că în piaţa produselor agricole, mai ales la porumb şi la floarea-soarelui este o anomalie. Anul acesta apare o diferenţă foarte mare între preţurile practicate pe bursele europene şi cele din România. „Pe floare şi pe porumb problema este clară. Traderii vin cu explicaţii de-a dreptul puerile, ca un atentat la inteligenţa noastră. Pe bursa franceză, tona de porumb este cotată la 170-180 euro, iar traderul îmi dă 103-105 euro/t. Păi, îmi face socoteala: cică 20 euro, cheltuielile de transport până la Constanţa, de la Constanţa până la Rotterdam sau Marsilia încă 20 euro, la care mai pune şi el 10 euro. Dar de ce nu oferă 130 de euro/tonă, că are de unde? Din punctul meu de vedere este o înţelegere între marii jucători din piaţă, ca să recupereze ce-au pierdut anul trecut. Aceştia nu au câştigat suficient cât şi-au propus! Citeam într-o publicaţie că până la jumătatea acestui an, una dintre companiile multinaţionale avea un profit de 700 de milioane de euro!”, susţine Petre Grigore.
Mai multe detalii despre preţurile cerealelor puteţi citi în revista Ferma – septembrie 2013.