Ministerul Agriculturii a înaintat Ministerului Finanţelor Publice propunerea ca procedura simplificată a taxării inverse, aplicată de la 1 iunie a.c. pentru comerţul cu cereale şi plante tehnice, să fie aplicată mai multor produse, inclusiv legume şi fructe, chiar dacă în urmă cu o lună reprezentanţii Ministerului Finanţelor avertizau că o astfel de măsură ar încălca normele Uniunii Europene, deoarece legumele şi fructele sunt considerate produse finite.
Cu toate acestea, pe principiul “încercarea moarte n-are”, aşa cum declara chiar ministrul Agriculturii, în perioada următoare, reprezentanţii Ministerului Agriculturii vor furniza Ministerului Finanţelor datele şi informaţiile necesare unei argumentări care să susţină o nouă propunere a României pentru a fi înaintată Comisiei Europene.
"Am înaintat Ministerului Finanţelor Publice propunerea ca procedura simplificată a taxării inverse să fie aplicată mai multor produse, inclusiv la legume şi fructe, la fel cum se aplică pentru cereale şi plante tehnice. Avem tot sprijinul ministrului de Finanţe pentru a face demersurile către Comisia Europeană, întrucât fenomenul evaziunii fiscale pe piaţa legumelor şi fructelor înregistrează la ora actuală un nivel ridicat", a spus Valeriu Tabără, citat de Agerpres.
Frauda fiscală din sectorul legume-fructe: 250 mil. euro, potrivit datelor oficiale, peste 1 mld. euro, potrivit reprezentanţilor sectorului
"Aplicarea taxării inverse la legume şi fructe va avea ca efect reducerea considerabilă a fraudei fiscale în acest sector şi îmbunătăţirea modului de funcţionare a pieţei legumelor şi fructelor prin eliminarea practicilor neconcurenţiale", a mai spus ministrul Agriculturii.
Potrivit statisticilor oficiale citate de Agerpres, România pierde anual în jur de 250 milioane euro numai din sectorul de legume şi fructe proaspete, deşi cifrele vehiculate de reprezentanţii patronatelor din sector se ridică la peste 1 miliard de euro. Datele ANAF din 2009 arată că valoarea comercializată fiscalizată din piaţa de legume şi fructe este de numai 1,5 miliarde lei.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia de fructe a României în 2010 a fost de 1,398 milioane tone, iar cantitatea totală de legume obţinută a depăşit 3,155 milioane de tone. Consumul anual de fructe şi legume pe cap de locuitor în România este de aproximativ de 70 - 80 kilograme, în timp ce media europeană atinge 90 - 100 kilograme.
Tabără ar vrea taxare inversă şi la carnea de porc şi produsele avicole
Ministrul Agriculturii a mai declarat că intenţionează ca în viitorul apropiat să solicite aprobarea măsurii de taxare inversă şi în cazul cărnii de porc şi a produselor avicole.