Federaţia Rusă este gata să majoreze de câteva ori importul de produse alimentare moldoveneşti, susţine Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Oferta este tentantă şi nu trebuie ratată, spun experţii, care menţionează însă necesitatea de a spori calitatea exporturilor.
Autorităţile ruseşti au anunţat că sunt interesate să importe mai multe produse alimentare din Moldova. Ţara noastră ar putea majora în anul curent cu circa 30% exporturile de fructe şi legume în Federaţia Rusă, a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Totodată, ar urma să fie reluate exporturile de carne de porc şi alte alimente.
Potrivit ministrului, potenţialul de creştere este de circa trei ori la exportul de fructe şi de circa zece ori la legume. „Ca să acoperim cererea ar trebui să majorăm recolta măcăr până la nivelul din perioada sovietică, dar e nevoie de schimbat şi «faţa» produselor agricole moldoveneşti exportate în Rusia”, a precizat Vasile Bumacov.
Oficialul susţine că ruşii ar fi gata să investească sume importante în agricultură la noi în ţară, ceea ce ar fi o şansă pentru atragerea investiţiilor în extinderea producţiei de legume şi fructe.
Condiţii ruseşti – listele de exporatori
„Am elaborat şi prezentat autorităţilor fitosanitare de la Moscova o listă de 175 de firme care urmează a fi acceptate de partea rusă pentru a exporta fructe şi legume”, a declarat Bumacov.
Potrivit ministrului, la alcătuirea listei au participat majoritatea asociaţiilor specializate, pentru a evita astfel includerea unor firme ce nu se ocupă cu exportul de fructe şi legume. Totodată, ministrul a specificat că experţii de la Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia, Rosselyhoznadzor, vor efectua o vizită în Moldova pentru a monitoriza producerea fructelor, legumelor şi a cărnii de porc.
Viorel Chivriga, economist la IDIS Viitorul, susţine că este anormală practica de alcătuire a unor liste cu firme ce au dreptul să exporte anumite produse pe o piaţă sau alta. „Dacă ar fi dorinţă şi voinţă, s-ar putea negocia cu Rusia eliminarea acestor liste”, a declarat economistul.
Igor Goraşov, preşedintele Asociaţiei „Moldova-Fruct”, consideră că ţara noastră ar trebui să se adapteze la cerinţele Rusiei, care vrea astfel să monitorizeze provenienţa mărfii. Potrivit lui Goraşov, şi ţări precum Polonia, Turcia şi Olanda sunt nevoite să accepte condiţiile ruseşti pentru a exporta pe această piaţă. adevărul.ro.