Adama
AGRICOVER

Producţia de legume estimată pentru 2011, mai mare cu 11% faţă de 2010

Publicat: 16 august 2011 - 13:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de legume din 2011 ar putea ajunge la 3,490 milioane de tone, în creştere cu 11 procente faţă de 2010 datorită condiţiilor pedoclimatice favorabile, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În prima jumătate a anului 2011 au fost obţinute 81.073 tone de tomate, faţă de 68.584 tone în 2010, 89.821 tone de varză albă (76.990 tone anul trecut), rădăcinoase - 22.759 tone faţă de 23.078 tone anul trecut şi alte legume - 143.495 tone comparativ cu o producţie de 82.582 tone în 2010.

Referitor la fructe, recolta estimată pentru 2011 se ridică la 1,385 milioane tone (1,394 milioane tone în 2010), cu toate că specialiştii ministerului nu exclud posibilitatea unei producţii mult mai mari.

Fructe şi legume_b

Recoltele sunt mari, însă valorificarea lor este mai dificilă

Chiar dacă sunt mulţumiţi de recolta de legume şi fructe din acest an, reprezentanţii producătorilor agricoli susţin că importurile de fructe şi legume la preţuri foarte mici, precum şi evaziunea fiscală din domeniu le creează probleme în valorificarea producţiei. Aceştia afirmă că vina este împărţită, pe de o parte aparţine autorităţilor, care nu îi sprijină suficient, iar pe de altă parte producătorilor, care nu reuşesc să se asocieze.

Recent, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a transmis Comisiei Europene solicitarea de a aplica taxarea inversă şi în sectorul de legume şi fructe întrucât fenomenul evaziunii fiscale de pe această piaţă a atins cote alarmante.

Potrivit statisticilor oficiale, România pierde anual în jur de 250 de milioane de euro numai din sectorul de legume şi fructe proaspete, deşi cifrele vehiculate de reprezentanţii patronatelor din sector se ridică la peste un miliard de euro.

Legume_b

Legume şi fructe de import în valoare 104,38 milioane euro

Potrivit datelor MADR, în primele cinci luni ale anului, România a importat legume şi fructe de 104,38 milioane de euro, respectiv 242.775 tone, şi a exportat numai 11.574,5 tone, în valoare de 6,05 milioane euro, deşi importurile cuprind şi fructe şi legume exotice care nu se cultivă în România.

Principalele pieţe de import au fost Turcia, Argentina, Iordania, Siria, Ecuador şi Columbia, în timp ce Rusia, Ucraina şi Moldova au fost principalele pieţe de export.

Valoarea producţiei autohtone de legume şi fructe în anul 2009 a fost de 10,278 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În România sectorul horticol ocupă 395.050 hectare, din care 235.406 ha sunt cultivate cu legume în ogor propriu, 222,75 ha în sere şi solarii, iar 159.422 hectare cu pomi fructiferi, deşi 80% din plantaţiile pomicole sunt îmbătrânite şi pentru care MADR intenţionează să demareze un program de reconversie asemănător celui din sectorul viti-vinicol. Suprafaţa plantaţiilor pomicole nou înfiinţate în anii 2007-2009 a fost de 1.060 hectare, cu o medie de 353 de ha/an.

Consumul anual de fructe şi legume pe cap de locuitor în România este de aproximativ de 70 - 80 de kilograme, în timp ce media europeană atinge 90 - 100 de kilograme.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3216 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fructele şi legumele, în topul ieftinirilor din iulie

Fructele şi legumele, în topul ieftinirilor din iulie

Pe fondul ieftinirilor produselor alimentare, preţurile de consum au continuat să scadă şi în iulie, cu 0,35% faţă de iunie, per total, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua lună consecutivă în care preţurile au o direcţie descendentă.

Olt: Un singur producător de legume a cerut despăgubiri pentru doar 3 tone de castraveţi

Olt: Un singur producător de legume a cerut despăgubiri pentru doar 3 tone de castraveţi

Un singur producător de legume din judeţul Olt a solicitat despăgubiri în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, pentru o cantitate de legume de numai trei tone, potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, Dan Bărăgan.

Suceava: Producătorii de legume nu au loc în pieţele en-gros din oraş

Suceava: Producătorii de legume nu au loc în pieţele en-gros din oraş

Cultivatorii de legume din oraşul Milişăuţi, judeţul Suceava, renumiţi mai ales pentru varză, spun că au avut un an bun, cu recoltă bogată, motiv pentru care au redus preţurile la vânzare, dar nu au unde să vândă. 

Un milion de euro pentru promovarea legumelor şi fructelor proaspete româneşti

Un milion de euro pentru promovarea legumelor şi fructelor proaspete româneşti

Programele de promovare a fructelor şi legumelor româneşti vor beneficia de un buget de un milion de euro pentru o perioadă de trei ani, dacă programul propus de România va fi aprobat de Comisia Europeană, au declarat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Agrostar: Producţia mare de legume falimentează producătorii agricoli şi îmbogăţeşte intermediarii

Agrostar: Producţia mare de legume falimentează producătorii agricoli şi îmbogăţeşte intermediarii

Federaţia Agrostar acuză Ministerul Agriculturii că „îşi demonstrează încă o dată incompetenţa şi lipsa de voinţă de a face ceva pentru agricultori” şi îi solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, „să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia”, în condiţiile în care, din cauza intermediarilor, producătorii agricoli riscă falimentul, iar preţurile legumelor în pieţe nu scad, deşi anul acesta s-au obţinut producţii mari.

CE suplimentează fondurile pentru despăgubirea producătorilor de legume

CE suplimentează fondurile pentru despăgubirea producătorilor de legume

Uniunea Europeană a decis suplimentarea cu 17 milioane de euro a fondurilor de 210 milioane de euro alocat pentru despăgubirea producătorilor europeni de legume în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, România urmând să primească peste 3,74 milioane de euro.

Deşi avem producţie record de legume... importăm

Deşi avem producţie record de legume... importăm

Mulţumiţi de recolta din acest an, reprezentanţii producătorilor agricoli susţin, totuşi, că importurile de fructe şi legume la preţuri foarte mici, precum şi evaziunea fiscală din domeniu le creează probleme în valorificarea producţiei.

Cartofii, legumele, citricele şi laptele au avut cea mai mare contribuţie la înregistrarea deflaţiei din iunie

Cartofii, legumele, citricele şi laptele au avut cea mai mare contribuţie la înregistrarea deflaţiei din iunie

Cartofii, alte legume şi conserve din legume, citricele şi laptele s-au ieftinit cel mai mult în iunie, având un aport semnificativ la deflaţia de 0,29% înregistrată în luna iunie, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Tabără insistă pentru taxarea inversă şi în sectorul legume-fructe

Tabără insistă pentru taxarea inversă şi în sectorul legume-fructe

Ministerul Agriculturii a înaintat Ministerului Finanţelor Publice propunerea ca procedura simplificată a taxării inverse, aplicată de la 1 iunie a.c. pentru comerţul cu cereale şi plante tehnice, să fie aplicată mai multor produse, inclusiv legume şi fructe, chiar dacă în urmă cu o lună reprezentanţii Ministerului Finanţelor avertizau că o astfel de măsură ar încălca normele Uniunii Europene, deoarece legumele şi fructele sunt considerate produse finite.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii