Preţul conservelor din legume şi fructe va creşte din această toamnă cu 5-7 procente, din cauza majorării preţurilor la materii prime şi utilităţi, susţine directorul general al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale "Prodcom Legume şi Fructe", Aurel Tănase.
„Cred că preţul conservelor din legume şi fructe va creşte din această toamnă cu 5-7 procente, imediat după 15 septembrie, când începe o campanie mai insistentă de livrări, cu toate că preţurile materiilor prime, energiei, gazelor naturale şi combustibilii ne-au majorat chletuielile cu 20-25%. Suntem obligaţi să facem un efort de reducere a cheltuielilor şi a profitului nostru pentru că piaţa nu va înghiţi creşteri mai mari”, a declarat directorul "Prodcom Legume şi Fructe".
Potrivit acestuia, în 2012 a crescut interesul pentru consumul proaspăt de fructe şi legume, iar condiţiile climaterice atipice au redus semnificativ producţiile de materii prime necesare în industria de procesare.
“În ultimii 2-3 ani, în rândul populaţiei a crescut interesul pentru consumul produselor fabricate. Consumatorii au văzut că sunt produse sigure, şi-au format un interes pentru un anumit brand pe care îl regăsesc în magazine când au nevoie, iar diferenţa de costuri este mai favorabilă decât să îl faci. Suntem pe un trend bun, românii vor produse româneşti cărora le ştiu gustul şi optează pentru ele. Efortul cel mai mare este însă să stabilizăm piaţa, să convingem producătorii, inclusiv pe cei mici, să nu mai lucreze cu preţuri speculative ci cu un preţ de cost plus profit. Cred că în această iarnă trebuie să ne aşezăm la aceeaşi masă: producătorul, procesatorul şi comerciantul, în aşa fel încât pe un istoric să stabilim nişte nivele, ca să puteam avea o predictibilitate a anului următor”, a subliniat şeful organizaţiei interprofesionale.
Organizaţia "Prodcom Legume şi Fructe"are în portofoliu 26 de fabrici de conserve, din care şase fabrici mari procesează peste 20.000 tone de materie primă anual, însă anul acesta au lucrat la doar 30-35% din capacitate, din cauza scăderii producţiei de materii prime.
“Fabricile de conserve au investit în ultimii ani în infrastructură şi echipamente peste 100 de milioane de euro, dar capacitatea la care au lucrat a fost destul de mică. Anul acesta este de doar 30-35%, în principal ca urmare a scăderii producţiei de materii prime. România procesează circa 500.000 de tone de legume şi fructe, reuşind să facă 160.000 de tone de produs finit, iar 15% din această cantitate a făcut obiectul livrărilor în afara României, în special în statele care au populaţie mare de români, iar aproape 65% din marfă este distribuită în marile reţele de magazine, unde aproape toate fabricile au contracte”, a adăugat şeful organizaţiei patronale.
sursa: Agerpres