Cartofii şi fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în septembrie, cu 35,25%, respectiv cu 5,74%, faţă de luna august, conform datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile produselor alimentare au scăzut cu 1,18% în august, comparativ cu luna precedentă. Scăderi ale preţurilor s-au mai înregistrat la alte legume şi conserve din legume - 5,55%, zahăr - 0,16% şi carne de pasăre, 0,01%. Citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 4,87%, cartofii cu 4,85%, iar alte legume şi conserve din legume cu 20,44%.
De asemenea, în iulie, s-au mai ieftinit fasolea boabe şi leguminoasele cu 0,39%, laptele de vacă cu 0,63%, brânza telemea de oaie cu 0,03% şi berea cu 0,02%.
Ce s-a scumpit în septembrie?
Pe de altă parte, în luna septembrie, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la ouă - 5,05%, citrice şi alte fructe meridionale - 1,31%, brânza de oaie - 1,04%, brânza de vacă - 0,88% şi laptele de vacă - 0,68%.
Potrivit datelor INS, în luna septembrie, preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,24%, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la combustibili - 1,07%%. În schimb, în septembrie, s-au ieftinit tutunul şi ţigările - 0,14%, medicamentele- 0,02% şi maşinile de spălat - 0,01%.
sursa: Agerpres