Declaraţiile potrivit cărora România a avut în acest an supraproducţie de cereale au dus la scăderea cu 10-15% a preţurilor cu care au vândut producătorii atât la export, cât şi pe piaţa internă, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
„Este un an în care ne-am lăudat cu supraproducţie, dar aceste declaraţii au avut un efect psihologic, care a dus la scăderea preţurilor cu care au vândut producătorii”, a spus Matei, la seminarul MEDIAFAX Talks about Agriculture.
Acesta a precizat că preţurile au scăzut cu 10-15% atât la grâu, cât şi la porumb şi floarea soarelui.
Tabără răspunde: România ar putea redeveni „grânar”
„Am spus că e o producţie mare, nu supraproducţie. România se poate duce la o producţie de grâu care să depăşească bine 10 milioane de tone”, a răspuns ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la eveniment, citează zf.ro.
Ministrul Agriculturii a declarat, recent, că producţia de grâu din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, afirmând că acest lucru face ca România să redevină „grânar”.
Cioloş: Nu putem vorbi de supraproducţie, dacă ne raportăm la Europa
În acelaşi timp, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a spus că, dacă România ar gândi în context european, nu s-ar mai pune problema supraproducţiei.
„Cum se poate vorbi de supraproducţie când cererea este mai mare decât oferta? Depăşiţi complexul naţional şi regional când vorbiţi de agricultură”, a afirmat Cioloş, potrivit zf.ro.