Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România - FNPAR îi solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, ca, în bugetul pentru anul viitor, una dintre priorităţi să fie depozitarea, întrucât, în lipsa spaţiilor de depozitare, producţiile agricole au de suferit la capitolul calitate.
„Aproximativ 40%-50% din producţia agricolă este depozitată în spaţii inadecvate, fără ventilaţie, iar calitatea cerealelor are de suferit. Solicităm domnului ministrului al Agriculturii ca în bugetul pentru anul 2012 o prioritate să fie depozitarea, iar proiectele şi programele pentru acest domeniu să primească un punctaj mai mare la finanţare”, a declarat, peşedintele FNPAR, Viorel Matei.
Declaraţiile privind supraproducţia de cereale au ieftinit grâul cu 15%-20%
În acelaşi timp, FNPAR solicită ministrului Agriculturii, domnul Valeriu Tabără, să nu mai facă declaraţii publice cu privire la supraproducţia de cereale întrucât acestea au avut repercusiuni asupra preţurilor materiilor prime şi au produs prejudicii fermierilor.
„Declaraţiile domnului ministru Valeriu Tabără cu privire la supraproducţia de cereale de anul acesta au dus la o scădere a preţului grâului cu 15%-20%. Tot din pricina acestor declaraţii privind producţiile record preţul porumbului a scăzut de la 0,72 lei/kg, la 0,59 lei-0,60 lei/kg, iar la floarea soarelui scăderea a fost de la 1,65 lei/kg la 1,20 lei/kg”, a spus Viorel Matei.
Comasarea terenurilor – prea scumpă
Privind piaţa funciară, FNPAR consideră că una dintre principalele probleme în domeniul comasării terenurilor o constituie tarifele notariale care sunt la un nivel insuportabil pentru mulţi dintre fermieri.
„Costurile cu actele necesare pentru realizarea unei tranzacţii de acest gen au ajuns la 110-120 euro la hectar. Solicităm instituţiilor statului să adopte măsurile necesare pentru scăderea taxelor, căci altfel piaţa funciară riscă să intre într-un blocaj”, a menţionat Viorel Matei.
Pentru sprijinirea şi modernizarea domeniului agricol, FNPAR consideră că este necesară adoptarea unei legi a creditului pentru investiţii. Prin această lege statul ar urma să subvenţioneze dobânzile la creditele luate de fermieri pentru investiţii - dobânzi care sunt insuportabile la ora actuală, ele depăşind, în unele cazuri, pragul de 20%.
Privind problema secetei, FNPAR cere Guvernului să realizeze un Program naţional privind domeniul irigaţiilor şi propune ca soluţie sprijinirea autorităţilor locale, de către ministerul Administraţiei şi Internelor şi ministrul Mediului şi Pădurilor, pentru înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie, pentru refacerea micro-climatelor.
F.N.P.A.R – a luat fiinţă ca o concretizare a interesului general al asociaţiilor patronale, cooperativelor, sindicatelor investitorilor şi asociaţiilor agricole de ramură, privind necesitatea apariţiei unei federaţii, la nivel naţional, care să adune şi să reprezinte sub sigla sa interesele generale ale reprezentanţilor sectorului agricol din România, la nivelul Uniunii Europene, respectiv în cadrul COPA-COGECA-GEOPA.
sursa: comunicat de presă trimis la redacţia Ferma Media Grup