Adama
AGRICOVER

Floarea soarelui: Pierderi la recoltă de peste 40 la sută

Publicat: 26 august 2012 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli afirmă că floarea soarelui riscă să piardă 40-45% din producţie din cauza secetei prelungite din această vară, iar din punct de vedere al conţinutului de ulei reducerea este estimată la 3-4 procente până în prezent.

Oficialii Ministerului Agriculturii sunt optimişti în privinţa asigurării consumului intern de ulei din recolta de seminţe de floarea soarelui, în pofida condiţiilor meteo nefavorabile care au compromis în acest an cea mai mare parte a culturilor agricole.


"Dacă mergem pe o medie de 1,4-1,5 tone la hectar acoperim necesarul de 650.000 - 700.000 tone de seminţe pentru ulei. În exploataţiile mari care au aplicat tehnologii, randamentul este de peste două tone la hectar, în schimb, în exploataţiile mici s-au obţinut până în prezent între 700 şi 1.500 de kilograme la hectar", a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

floarea-soarelui_timis_b

 Acesta a precizat că deocamdată nu poate face estimări în privinţa producţiei finale de seminţe de floarea soarelui întrucât nu s-a finalizat recoltatul, dar confirmă scăderea conţinutului de ulei din seminţele de floarea soarelui din cauza temperaturilor ridicate din acestă vară.
"Nu pot spune cu cât se va diminua producţia de floarea soarelui, dar în mod sigur vom avea scăderi la conţinutul de ulei, unde până în prezent sunt de 3-4%. Este posibil ca tot ceea ce pierd agricultorii fizic din producţie, să câştige prin preţ pentru că acesta a înregistrat o creştere de la 1,9 lei la 2,2 lei pe kilogram", a adăugat reprezentantul MADR.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a declarat recent pentru AGERPRES că producţia vegetală se va înjumătăţi în acest an.
"Producţia de grâu şi orz din acest an este la jumătate faţă de anul trecut, iar de producţie la rapiţă nici nu putem vorbi anul acesta. La porumb situaţia este dezastruoasă, peste 50% din cultură fiind compromisă din cauza secetei. Sunt zone cu suprafeţe calamitate chiar şi 100%. Cred că şi floarea soarelui riscă să piardă 40-45% din producţie", a precizat Laurenţiu Baciu.

Sursa: AGERPRES

Vizualizat: 1810 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Precizarea MADR cu privire la suprafeţele afectate de secetă şi acordarea ajutoarelor de minimis

Precizarea MADR cu privire la suprafeţele afectate de secetă şi acordarea ajutoarelor de minimis

Referitor la suprafeţele afectate de secetă care au fost cuprinse în Nota de fundamentare a Proiectului de Hotărâre privind aprobarea schemei Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011 - 2012, asupra culturilor agricole care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarea precizare:

Aproximativ 40% din suprafaţa arabilă a României a fost afectată de secetă

Aproximativ 40% din suprafaţa arabilă a României a fost afectată de secetă

Peste 3,7 milioane de hectare de teren arabil (aproximativ 40% din suprafaţa arabilă) au fost afectate de seceta din acestui an, iar în cazul grâului 30% din culturile însămânţate în toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Fermierii afectaţi de secetă vor primi 100 lei/ha, pentru minim 1 ha şi maxim 10 ha

Fermierii afectaţi de secetă vor primi 100 lei/ha, pentru minim 1 ha şi maxim 10 ha

Ajutorul de minimis pentru fermierii care au suferit pierderi din cauza secetei va fi de 100 lei/ha şi se va acorda pentru suprafeţe de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiţi într-o singura tranşă, începând cu 15 noiembrie.

Satu Mare: Peste 30% din culturile agricole, compromise de secetă

Satu Mare: Peste 30% din culturile agricole, compromise de secetă

Mai mult de o treime din culturile agricole din judeţul Satu Mare sunt compromise de seceta din acest an, pagubele crescând în fiecare zi fără precipitaţii.

Brăila: Producţiile de floarea soarelui şi porumb, la jumătatea celor estimate

Brăila: Producţiile de floarea soarelui şi porumb, la jumătatea celor estimate

Producţiile de floarea soarelui şi porumb raportate până în prezent la nivelul judeţului Brăila sunt la jumătate faţă de previziuni, din cauza secetei, după cum a informat directorul executiv al DADR Brăila, Traian Cişmaş.

În Olt a început deja recoltatul la floarea soarelui. Ce producţii au obţinut fermierii până acum?

În Olt a început deja recoltatul la floarea soarelui. Ce producţii au obţinut fermierii până acum?

Producătorii agricoli din judeţul Olt au început deja să recolteze floarea-soarelui, însă producţia medie se situează până acum sub 700 kg/ha şi aproape 80% din culturi sunt afectate de secetă în proporţii ce variază între 30% şi 100%.

LAPAR: Peste 50% din porumb e compromis de secetă, iar floarea soarelui riscă să piardă 40-45% din producţie

LAPAR: Peste 50% din porumb e compromis de secetă, iar floarea soarelui riscă să piardă 40-45% din producţie

Producţia de grâu, porumb şi floarea soarelui se va înjumătăţi în acest an faţă de anul trecut, din cauza secetei care a compromis cea mai mare parte a culturilor agricole, afirmă producătorii agricoli din sectorul vegetal.

Aproape 90% din culturile de floarea soarelui din jud. Olt sunt afectate de secetă

Aproape 90% din culturile de floarea soarelui din jud. Olt sunt afectate de secetă

Culturile de floarea soarelui din judeţul Olt sunt afectate de secetă pe aproape 90% din suprafaţă, iar la porumb pe apoximativ 51.000 de hectare, cultura este  calamitată în proporţie de peste 30% şi pe 13.000 hectare, este calamitată în totalitate.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii