Adama
AGRICOVER

Fermierii români întâmpină probleme în administrarea terenurilor

Publicat: 03 octombrie 2011 - 10:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un sfert din fermierii români îşi gestionează cu dificultate terenurile sau întâmpină probleme atunci când încearcă să îşi extindă exploataţiile prin achiziţii de noi suprafeţe, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de consultanţă agricolă Agroadvice, parte a grupului Agricover. 

„În sudul ţării mai sunt puţine terenuri care au rămas nelucrate. Fermierii se uită cum să comaseze terenul sau încearcă să mai găsească teren pentru a-şi extinde fermele”, a explicat Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă în cadrul proiectului AgroManager, derulat de Agroadvice, cu ocazia prezentării publice a rezultatelor studiului.

Fermierii vor să cumpere teren, însă proprietarii aşteaptă să crească preţurile

Studiul, realizat pe un eşantion de 133 de ferme cu dimensiunea medie de 1.100 de hectare din sudul ţării, arată că circa 25% dintre fermieri întâmpină probleme în gestionarea terenurilor agricole, în timp ce 18% dintre cei chestionaţi au admis că le este greu să găsească terenuri noi pentru a-şi mări fermele.
„Este o mare problemă dacă eşti fermier şi vrei să mai cumperi teren să te extinzi. Nu poţi să cumperi pentru că sunt proprietari care nu vând, aşteaptă să mai crească preţul”, explică Valentin Iliuţă, fermier ce deţine prin intermediul companiei sale Ildu circa 2.700 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi.

Un hectar de teren agricol se vinde cu 1000 – 3000 euro

Preţul unui hectar de teren agricol variază între 1.000 şi 3.000 de euro în funcţie de judeţ, potrivit anunţurilor de vânzăre postate pe internet. „În judeţul Călăraşi terenurile agricole costă între 1.500 şi 2.500 de euro/ha în funcţie de suprafaţă care este scoasă la vânzăre”, precizează Iliuţă, scrie zf.ro.

Cotaţia terenurilor agricole din România este însă şi de 30 de ori mai mică decât în vestul Europei unde preţul unui hectar de teren se ridică şi la 50.000 de euro. Spre exemplu, în Danemarca un hectar de teren costă 28.000 de euro, în Olanda preţul urcă până la aproape 50.000 de euro. Pe de altă parte, în Cehia valoarea terenurilor se apropie de cea din România, potrivit datelor Eurostat.

Suprafaţa agricolă a României se ridică la circa 8,3 milioane de hectare, în scădere cu 5% faţă de acum opt ani, potrivit datelor din Recensământul General Agricol 2010.

Suprafeţele de teren agricol fragmentate fac dificilă extinderea marilor fermieri

Agricultura din România este una dintre cele mai fragmentate din Europa având în vedere că la nivel local există circa 2,7 milioane de ferme (atât persoane fizice şi juridice) care exploatează întreaga suprafaţa agricolă. Astfel, rezultă că suprafaţa medie deţinută de fiecare fermier român se ridică la circa 3 hectare de teren. În consecinţă, această fragmentare îi ţine pe loc pe cei care încearcă să cumpere suprafeţe mai mari de teren.
„Terenuri agricole sunt de vânzare, însă suprafeţele parcelelor sunt mici. Am discutat recent pentru achiziţia a trei hectare. În acest an intenţionez să cumpăr 50 de hectare de teren”, spune Daniel M., care deţine în arendă circa 500 de hectare în comuna Frăteşti, judeţul Giurgiu, potrivit zf.ro.

Majoritatea fermelor româneşti au suprafeţe agricole de circa 5 ha

Suprafaţa de teren agricol exploatată în cadrul fermelor de 1-5 hectare s-a redus în ultimii patru ani cu 400.000 de hectare, în timp ce fermele de peste 50 de hectare au câştigat 500.000 de hectare de teren.

Chiar şi aşa, o treime din tot terenul agricol continuă să fie concentrat în cadrul fermelor mai mici de cinci hectare. La celălalt capăt al clasamentului, fermele care deţin peste 100 de hectare de teren controlează alte 4,1 milioane de hectare. În total fermele mici, cu mai puţin de cinci hectare, şi cele mai mari de 100 de hectare acoperă două treimi din întreg terenul agricol de pe piaţa locală.

Vizualizat: 2884 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fermierii olteni au încheiat recoltatul porumbului

Fermierii olteni au încheiat recoltatul porumbului

În judeţul Olt, fermierii au reuşit să strângă recolta de pe majoritatea suprafeţelor cultivate cu porumb şi, potrivit specialiştilor în agricultură, se pot declara mulţumiţi pentru că în acest an producţia a fost bună, de 3.700 kg/ha.

Studiu: Provocările fermierilor români - preţurile la cereale şi la inputuri

Studiu: Provocările fermierilor români - preţurile la cereale şi la inputuri

Provocările fermierilor români sunt în principal legate de preţurile la cereale şi de preţurile la achiziţii/inputuri, ambele având impact direct asupra profitabilităţii fermei, relevă studiul de piaţă „Nevoi şi atitudini ale fermierilor”, realizat de compania de cercetare de piaţă MRI Research & Consulting, în cadrul proiectului AgroManager, finanţat din fonduri europene.

Poluarea cu nutrienți: informare, conştientizare, acţiune

Poluarea cu nutrienți: informare, conştientizare, acţiune

În perioada 27-28 septembrie, a avut loc în București o sesiune de discuții în care s-a stabilit strategia viitoare pentru instruirea fermierilor în ceea ce privește adoptarea practicilor de management al nutrienţilor - rotaţia culturilor, gestionarea gunoiului de grajd, întreţinerea adecvată a covorului vegetal al solului etc.

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 29 Septembrie – 05 Octombrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 29 Septembrie – 05 Octombrie 2011

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.


Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii