Reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, este o decizie politică care va fi luată la nivelul Guvernului şi va fi implementată cu sau fără voia economiştilor din Finanţe, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
“Punctul de vedere al economiştilor din Ministerul Finanţelor îl cunoaştem de foarte mult timp. Măsura de reducere a TVA o vom lua în cel mai scurt timp la nivelul Guvernului şi va fi implementată cu sau fără voia acestor economişti. Din punctul meu de vedere nu vom avea pierderi”, a spus Constantin.
Reducerea TVA nu va ieftini pâinea, dar va plafona preţul mult timp
Şeful MADR susţine că după discuţiile cu producătorii din industria de panificaţie, a înţeles că reducerea TVA la pâine va aduce venituri suplimentare la buget. “Din punctul de vedere al ministrului Agriculturii, nu al meu personal, care a discutat cu producătorii şi cu sectorul de panificaţie, cred că vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar cu un TVA mai mic, prin combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul pe care îl urmărim cu scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine, la făină şi la grâul destinat panificaţiei, nu vizează neapărat ieftinirea pâinii. Cu toate că s-ar putea să existe şi acest lucru. Cu siguranţă lucrul acesta va însemna plafonarea preţului pe o perioadă lungă de acum înainte, dar cu siguranţă va însemna combaterea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a zonei gri din acest sector, care ajuns la limita supravieţuirii”, a adăugat Constantin.
Potrivit Rompan, dacă ar scădea TVA la pâine la 9%, evaziunea fiscală s-a diminua la 20%, iar bugetul statului ar primi la făină circa 76 milioane lei, iar la pâine 17 milioane de lei. Este vorba despre un total de 93 de milioane de lei, respectiv 25 de milioane de euro. sursa: Agerpres