Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, consideră că un program de credit funciar le-ar fi util producătorilor români pentru achiziţionarea terenurilor agricole, apreciind că astfel România ar fi mai pregătită în momentul în care străinii vor putea cumpăra nestingheriţi teren agricol, la 1 ianuarie 2014.
„Nu e prea târziu să fie gândit un program de credit funciar prin care producătorii români care deţin terenuri în arendă să poată să achiziţioneze aceste terenuri”, a spus Cioloş.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România este de 700.000 de hectare, reprezentând aproape 9% din suprafaţa arabilă a României. Această suprafaţă ar urma să crească după 1 ianuarie 2014, odată cu eliminarea ultimelor restricţii pentru achiziţionarea de teren agricol de către cetăţeni străini.
Prelungirea interdicţiei de a vinde terenuri agricole străinilor este imposibilă
Mai mulţi responsabili români au cerut prelungirea interdicţiei de a vinde terenuri agricole străinilor şi după 2014, însă recent, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că o astfel de solicitare nu poate fi rezolvată.
„România nu are o astfel de prevedere în tratatul de aderare, iar singura formulă care ar permite prelungirea este modificarea tratatului. Acest proces poate să dureze însă 2-3 ani şi numai dacă instituţiile europene şi toate statele membre sunt de acord. Cred însă că este o solicitare care nu poate fi realizată”, a spus Orban.
Comisarul european susţine însă că nu e suficient să nu le cumpere străinii, trebuie facilitată achiziţionarea terenurilor de către producătorii agricoli români. „Se poate face ceva ajutând producătorii români, în paralel cu dezbaterea privind accesul sau nu al străinilor la terenuri. Nu e suficient să îi împiedici pe alţii să le cumpere, dacă nu îi ajuţi pe ai tăi să o facă”, a conchis Cioloş.
sursa: Mediafax