Intervenţia la cereale a fost înfiinţată pentru prima dată în campania 2009-2010 şi am reuşit să cumpărăm circa 60.000 tone de orz din piaţă, care apoi a luat drumul programului european de ajutor pentru persoane defavorizate, a declarat Adriana Chirea, director la măsuri de piaţă în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în cadrul conferinţei „Perspectivele filierei de cereale din România”.
„De asemenea, această măsură este puţin complementară şi anume prin faptul că primim stocuri de produse cerealiere din alte state membre pe care, prin licitaţii publice, le transformăm în produse alimentare”, a spus Chirea.
Reprezentantul APIA a mai vorbit şi despre principalele obictive ale reformei Politicii Agricole Comune, iar printre acestea se numără sporirea competitivităţii, a durabilităţii şi asigurarea prezenţei agriculturii pe întreg teritoriul Uniunii Europene pentru a garanta cetăţenilor europeni o alimentaţie sănătoasă şi de calitate, pentru a proteja mediul şi pentru a dezvolta zonele rurale.
Potrivit acesteia, un alt obiectiv este crearea unor instrumente de gestionare a crizelor mai bine adaptate şi cu o capacitate de reacţie sporită pentru a face faţă noilor provocări economice.
„Având în vedere importanţa strategică a producţiei de cereale şi a stabilităţii pieţei cerealelor pentru asigurarea alimentaţiei populaţiei, Uniunea Europeană a decis aplicarea unor măsuri care au rolul de a diminua fluctuaţiile de pe piaţă şi de a asigura deţinătorilor de cereale o plasă de siguranţă în cazul în care preţul cerealelor pe piaţă scade sub anumite valori”, a declarat Chirea.
Ea a mai spus că aceste măsuri se referă în principal la intervenţia pe piaţa cerealelor, stabilirea de taxe de import, respectiv restituţii la export pentru cereale şi intervenţia în situaţii de criză. „Comisia Europeană nu acordă, în prezent, restituiri la exportul de cereale, deoarece acestea pot fi vândute în afara UE la preţuri competitive”, a explicat oficialul APIA.