Adama
Agreena
AGRICOVER

Achiziţionarea terenurilor agricole este condiţionată de 5 ani de activitate în agricultură

Publicat: 05 septembrie 2013 - 21:54
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Persoanele fizice vor putea cumpăra terenuri agricole situate în extravilan numai dacă au desfăşurat activităţi agricole pe o perioadă de cel puţin cinci ani, potrivit proiectului de Lege privind vânzarea - cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice.

De asemenea, arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan trebuie să deţină calitatea de arendă pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă încheiat pe o perioadă de minim 5 ani pentru terenul ce urmează a se vinde şi să fie înregistraţi potrivit art. 1838 din Noul Cod Civil.
„Persoanele fizice care cumpără teren agricol, pe care este amplasată o infrastructură de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare au obligaţia de a o menţine cel puţin în starea în care a fost cumpărată, astfel cum a fost atestată prin avizul Autorităţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Proprietatea persoanei fizice, reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăşi 100 ha”, mai precizează proiectul de cat normativ.

Potrivit proiectului, înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România, situate în extravilan se va efectua cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendaşilor, persoane fizice cu vârsta de până la 40 de ani, care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege.

Oferta de vânzarea terenului va fi afişată la sediul primăriei 90 de zile de la data înregistrării. Totodată, prin proiectul legislativ se va crea Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare care va gestiona întregul proces de vânzare-cumpărare al terenurilor agricole din extravilan.
Prevederile proiectului de lege ar urma să se aplice numai persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene. Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1882 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț făcut ACUM: Noi ajutoare pentru fermele mici!

Anunț făcut ACUM: Noi ajutoare pentru fermele mici!

30 octombrie 2024 - 08:29

Se pregătește lansarea în perioada următoare a ajutorului din bani europeni pentru fermele mici. E disponibilă suma de 108 milioane euro. Anunțul a fost făcut marți de directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Ficu Anghel, în cadrul ZF AGROBUSINESS SUMMIT 2024.

Vești grozave pentru fermieri! Suplimentare sume!

Vești grozave pentru fermieri! Suplimentare sume!

29 octombrie 2024 - 18:55

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, a venit cu detalii importante privitoare la concentrarea atenției AFM asupra fermierilor din România și punerea de fonduri pentru achiziția de tractoare la dispoziția acestora.

Începe programul Rabla pentru sobe! Suma pe care o luați de la stat!

Începe programul Rabla pentru sobe! Suma pe care o luați de la stat!

29 octombrie 2024 - 08:18

Programul „Rabla pentru sobe” va demara în câteva săptămâni, proiectul-pilot urmând a beneficia de un buget de 500 de milioane de lei, anunţă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.

Ministrul Barbu: Au închis piețele și au deschis păcănelele și cazinourile!

Ministrul Barbu: Au închis piețele și au deschis păcănelele și cazinourile!

29 octombrie 2024 - 07:36

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, l-a atacat dur pe candidatul la președinție, Nicolae Ciucă, într-o postare virulentă pe Facebook.

Nave încărcate cu porumb în Portul Constanța, refuzate la destinație!

Nave încărcate cu porumb în Portul Constanța, refuzate la destinație!

28 octombrie 2024 - 19:32

România se află în centrul unei crize legate de exporturile de porumb, după ce mai multe nave plecate din Portul Constanța au fost refuzate în țările de destinație. Motivul? Contaminarea cu aflatoxină, o substanță toxică ce face ca marfa să fie considerată periculoasă pentru consumul uman și animal, scrie Profit.ro.

Decizie MADR!

Decizie MADR!

28 octombrie 2024 - 18:26

Plafonarea adaosului comercial la toate alimentele românești, nu doar la cele de bază, este luată în considerare de Ministerul Agriculturii, care pregătește o ordonanță de urgență în acest sens.

Congresul European al Fermierilor și Cooperativelor 2024 organizat în România!

Congresul European al Fermierilor și Cooperativelor 2024 organizat în România!

28 octombrie 2024 - 15:10

În perioada 23-25 octombrie 2024, Bucureștiul a devenit capitala agriculturii europene, găzduind Congresul European al Fermierilor, un eveniment de importanță majoră organizat de COPA-COGECA în colaborare cu Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România, a transmis astăzi Alianța un comunicat pentru Agroinfo. 

Suma APIA minimă pe hectar plătită fermierilor, crescătorilor la avansul APIA!

Suma APIA minimă pe hectar plătită fermierilor, crescătorilor la avansul APIA!

28 octombrie 2024 - 07:44

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de plată a avansului APIA aferent subvențiilor agricole cuvenite fermierilor pentru acest an de cerere. Agroinfo a calculat care este suma minimă pe hectar pe care o pot încasa în avans fermierii, crescătorii de animale.

Primele ninsori, ce spun meteorologii!

Primele ninsori, ce spun meteorologii!

27 octombrie 2024 - 19:13

Vremea rămâne neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile vor fi ridicate până marți, când în mai multe regiuni ale țării vor apărea ploi ușoare, dar vor fi în continuare peste medie până la finalul lunii octombrie, urmând să se răcească abia după începutul lunii noiembrie.

Crește subvenția APIA! Anunț oficial!

Crește subvenția APIA! Anunț oficial!

27 octombrie 2024 - 15:14

Subvenția APIA pe hectar pentru tinerii fermieri, tinerii crescători animal crește cu 40 milioane euro în campania APIA de plată de anul viitor, 2025, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
popovici
|
09. 06, 2013. Friday 01:26

E o lege tampita care nu impedica strainii sa cumpere teren, impiedica romanii sa cumpere iar pe cei care vor sa vanda sa nu mai poata vinde decat spre anumiti oameni, grupuri. E o incalcare a liberei circulatii a proprietatilor. Strainii care au vrut sa faca afaceri au facut si fac in continuare cu sau fara legea asta tembela. Cum adica sa nu poti cumpara mai mult de 100 ha pe persoana fizica????? De ce sa fii nevoit sa platesti la agentia lui peste prajit un aviz sa-ti vinzi propriul tau bun???? In ce tara traim?????

1.
popovici
|
09. 06, 2013. Friday 00:21

Legea asta e un adevarat abuz, o piedica in libera circulatie a proprietatii in Romania. Nu e facuta pentru straini, e o mare minciuna. Strainii care au dosit sa investeasca in agricultura in Romania au facut-o pana acum prin firme. De fapt legea e facuta pentru Romani, e un mod de a directiona terenurile agricole spre marii proprietari si un mod de a toca banii tarii prin infiintarea unei noi agentii care sa jupoaie pe cei care vor sa vanda terenul. Rusine cu o astfel de lege imbecila.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii