În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.
De la începutul sezonului 2022/2023 au fost livrate aproape 13,2 milioane de tone de grâu, cu 29% mai puțin decât volumul exportat în aceeaşi perioadă a sezonului trecut 2021/2022. Livrările de orz pe piețele externe s-au ridicat la 2,3 milioane de tone (-60% faţă de sezonul trecut). De asemenea, au mai fost exportate 17,7 mii tone de secară, mult mai puțin decât sezonul trecut când au fost exportate 161,9 mii de tone, dar exportul de făină a fost de 117,5 mii tone, cu 72% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut (66,4 mii tone).
Pentru referință, în sezonul 2021/2022 exportul total de cereale și leguminoase a fost de 48,6 milioane de tone, din care: 18,7 milioane de tone de grâu, 23,5 milioane de tone de porumb, 5,8 milioane de tone de orz, 161,5 mii de tone de secară şi 70,9 mii de tone de făină de grâu.
Este nevoie de încă trei luni pentru a exporta recolta de anul trecut
În depozitele şi silozurile din Ucraina se mai găsesc încă cantităţi importante de porumb, grâu, soia, ulei şi şrot de floarea soarelui. "Ucraina trebuie să exporte cereale și semințele de oleaginoase din recolta 2022 înainte de începerea noului sezon" a declarat Mykola Solskyi, ministrul Politicii Agrare și Alimentației, într-un interviu pentru Niezalezna.pl.
Potrivit ministrului Solskyi, exporturile sunt îngreunate de blocarea de către Rusia a inspecțiilor navelor în Bosfor. Ca urmare, doar 2-3 nave sunt inspectate pe zi.
În ceea ce priveşte viitoarea recoltă, Mykola Solskyi apreciază că "mulți fermieri ucraineni vor creşte suprafeţele cultivate cu oleaginoase (floarea soarelui și soia) și își scad grâul și porumbul”.
Polonia și Ucraina "lucrează la rezolvarea problemelor"
Miercuri (5 apilie), premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, în timpul primei vizite oficiale a șefului de stat ucrainean în Polonia de când Rusia a invadat Ucraina.
În comunicatul oficial se afirmă că "Polonia și Ucraina lucrează la cum să rezolve problemele cauzate de cantitățile excesive de cereale ucrainene care denaturează piața agricolă poloneză şi se crede că în următoarele zile, săptămâni, se vor rezolva în sfârșit toate problemele".
Unde ajung cerealele din Ucraina?
Datele oficiale prezentate într-un infografic pe site-ul Consiliului Europei- arată că exporturile de cereale ucrainene în cadrul "iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră" au totalizat peste 23 de milioane de tone de la începutul acestui sezon şi până la finalul lunii martie (1 iulie 2022 - 6 martie 2023). Aceste date cuprind doar transporturile maritime prin cele trei porturi ucrainene: Chornomorsk, Odesa și Yuzhny/Pivdennyi.
Aproape 49% din totalul livrărilor maritime a fost reprezentat de porumb, 28% grâu, produse din floarea soarelui 11% şi altele 12%. Dealtfel, porumbul a reprezentat 75% din cele 20 de milioane de tone de cereale aflate în depozitele ucrainene în primăvara anului trecut şi care a trebuit livrat rapid pentru a face loc grâului din recolta de vară.
Peste 65% din grâul exportat prin "Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră" a ajuns în țările în curs de dezvoltare, iar porumbul este exportat aproape în mod egal în țările dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare.